Zece vrânceni și-au depus dosarele pentru un dispozitiv prin Programul național de diabet. Verificările se fac la București

Din toamna anului trecut, bolnavii de diabet pot primi dispozitive medicale gratuite în baza unui dosar, după ce sunt verificați de centrele regionale. Prin Programul național de diabet pot fi decontate pompe de insulină, sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei sau sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, ceea ce înseamnă că în acest fel se pot scuti sute de euro. Însă procedura este una destul de greoaie: mai întâi se depune dosar la Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea, actele se trimit la București, se verifică amănunțit și mai apoi bolnavii de diabet își pot primi dispozitivele, prin intermediul medicilor specialiști. Probabil de aceea puțini vrânceni au apelat la ajutor prin intermediul Programului național de diabet.

La nivelul CAS Vrancea primul dosar pentru aprobare dispozitive specifice medicale din cadrul Programului naţional de diabet este din luna decembrie 2018. Până la această data s-au depus zece dosare”, se arată într-un răspuns de la CAS Vrancea.

Dosarele celor zece pacienți au fost trimise însă din Vrancea la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, iar de acolo, după caz, la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” Bucureşti, Spitalul Elias sau Spitalul „M.S. Curie”.  Abia aici se verifică referatul de justificare completat de medicul curant - specialitatea diabet, nutriție și boli metabolice și documentele medicale prin care se justifica îndeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru a beneficia de dispozitivele medicale specifice.  

Apoi, în baza unor referate de justificare, se aprobă solicitările - în limita fondurilor disponibile și se emite o decizie în baza căreia se realizează includerea în program. În final, pacientul care are norocul să primească un dispozitiv gratis ajunge din nou la medicul specialist, unde este instruit cu privire la tehnica de administrare a insulinei şi modalitatea de utilizare a seringii sau penului.

Adauga comentariu