Vrancea în zodia drogurilor? „Există întotdeauna persoane care vor să facă bani din dorința tinerilor de a se simți mai bine!”

În principal, Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Vrancea are ca misiune, dacă ne putem exprima așa, prevenirea consumului de droguri. Adică li se explică tinerilor la ca riscuri se supun în cazul consumului unor asemenea substanțe care provoacă dependență. Nu în ultimul rând, se acordă și asistență persoanelor care întâmpină dificultăți în a se lăsa de consumul de droguri.


Chiar dacă magazinele de etnobotanice, apărute prin 2008, au fost interzise în 2011 iar „operațiunile” cu substanțe psihoactive se pedepsesc cu închisoare de până la doi ani, știm cu toții că dependența este mai prezentă ca oricând în societatea contemporană. În rândul tinerilor, cauzele consumului și ulterior a dependenței de droguri sunt anturajul, curiozitatea și lipsa de supraveghere din partea părinților.


„Alături de Brăila, Centrul Antidrog Vrancea face parte din Biroul Galați și are una dintre cele mai scăzute cazuistici din țară, însă asta nu trebuie să ne adoarmă vigilența. Copiii noștri vor pleca întotdeauna la facultăți, vor sta în campusuri universitare, vor merge în vacanțe la mare sau în alte locuri. În acele zone vor exista întotdeauna persoane care vor vrea să facă bani din dorința tinerilor de a se simți mai bine și le vor oferi substanțe care, odată consumate, pot duce mai devreme sau mai târziu la dependență”, ne-a spus coordonatorul Centrului de Prevenire, Consiliere și Evaluare Antidrog Vrancea, comisarul șef și asistentul social Gabriel Candrea.


În 2018, la nivelul județului Vrancea, Serviciul Teritorial DIICOT a soluționat 37 de dosare penale pentru comiterea de infracțiuni la regimul drogurilor și precursorilor și a clasat alte 21 de dosare. De asemenea, 144 de persoane aufost cercetate pentru comiterea de infracțiuni privind regimul drogurilor.


De asemenea, au fost întocmite 8 rechizitorii de trimitere în judecată pentru comiterea de infracțiuni la regimul drogurilor și 7 acorduri de recunoașterea vinovăției. Am mai putea adăuga și faptul că dintre cele 23 de persoane închise la Penitenciarul Focșani pentru infracțiuni în domeniul traficului, vânzării și consumului de droguri, cele mai multe (14) au vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani.


Potrivit Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea, în anul 2018 au fost capturate 12 kilograme de cannabis, 45 grame de hașiș, 100 grame cocaină, 11 comprimate de ecstasy și 46 grame de substanțe noi psihoactive (SNP). Cluburile și parcurile au fost identificate ca fiind locații de risc în ceea ce privește consumul de droguri iar populația consumatoare avea vârsta cuprinsă între 15 și 40 de ani. Mai trebuie amintit și faptul că numărul celor care au ajuns la Spitalul Județean Vrancea din cauza consumului de substanțe psihoactive a crescut de la 4 în 2016 la 13 în 2018.

 

Adauga comentariu