Vrancea, în top trei al manifestărilor electorale. Partidele din județ s-au „certat” de zeci de ori într-o lună pe tema alegerilor prezidențiale

Nu a fost finalizată doar numărătoarea voturilor și s-a tras linie peste celelalte detalii legate de primul tur al alegerilor, ci a fost făcută și contabilitatea evenimentelor mai mult sau mai puțin plăcute din campania electorală. Per total, Vrancea stă bine: partidele s-au mișcat cu talent față de alte județe pentru a-și promova candidații și nu s-au dat în lături nici să se tragă de urechi când au văzut paiul în ochiul celuilalt.

Azi, prim ministrul Ludovic Orban va auzi din gura ministrului de Interne Ion Marcel Vela ce și cum s-a raportat din teritoriu legat de alegeri, înainte și în timpul. În Vrancea cel puțin, a fost ceva mișcare: formațiunile politice s-au întrecut în cadrul a 14 manifestări și și-au făcut unele altora 23 de sesizări la BEJ, cele mai multe legate de afișajul electoral.

De la debutul campaniei electorale din data de 12.10.2019, până la data de 09.11.2019, ora 07:00, s-au desfășurat 229 manifestări electorale în 116 localități din 40 județe şi municipiul Bucureşti. Cele mai multe manifestări au fost organizate în județele Olt (32), Ilfov (28), Vrancea (14), Arad și Bihor (câte 11) și s-au desfășurat, în principal, sub formă de întâlniri cu alegătorii - 111.

În perioada 12.10.2019, ora 00:00 - 10.11.2019, ora 21:00, au fost raportate 487 sesizări privind evenimente electorale, iar cele mai multe evenimente au fost sesizate pe raza municipiului București (39) și a județelor Cluj (35), Neamț (32) și Vrancea (23), cele mai multe vizând nerespectarea regimului afișajului electoral. În urma verificărilor au fost aplicate 181 sancțiuni contravenționale (39 amenzi, în valoare de 42.200 lei şi 142 avertismente scrise). Totodată, în perioada electorală, au fost sesizate 64 infracțiuni la posibile fapte prevăzute de Codul Penal, în care sunt cercetate 59 persoane pentru care nu au fost dispuse măsuri preventive”, se arată în informarea postată pe site-ul Guvernului.

Ca o concluzie, ministrul Afacerilor Interne crede că procesul electoral s-a derulat în „condiții de normalitate, fără a fi înregistrate disfuncționalități sau sincope majore, ceea ce a permis îndeplinirea obiectivului privind desfășurarea în condiții de legalitate și corectitudine a acestuia. Înregistrarea unui număr mai redus de incidente electorale față de alegerile prezidențiale din 2014 (-40%), dar și de infracțiuni (-68%) reflectă un climat de siguranță ridicat asigurat prin dinamizarea și implicarea activă a structurilor MAI”.

Adauga comentariu