În Vrancea rata criminalității CREȘTE de la an la an. Peste 100 de minori au fost trimiși în judecată anul trecut, opt arestați preventiv

Zeci de mii de dosare, schemă subdimensionată, bani drămuiți și, peste toate, schimbări legislative pe repede înainte. Cam așa s-ar sintetiza activitatea de anul trecut a parchetelor din tot județul - patru la număr, unde 22 de procurori au avut de soluționat 20.188 de dosare. Chiar și în aceste condiții, „din analiza Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție rezultă că Parchetul Tribunalului Vrancea se situează pe primul loc pe țară la trimiterile în judecată, cu 548 de cauze. Anul trecut am fost pe locul II, dar să știți că nu acesta a fost scopul. Nu ne-am propus un anumit loc în clasament, ci doar am vrut să soluționăm dosarele”, spune prim procurorul PT Vrancea, Victoria Bîrsan.

Aceasta în condițiile în care în județ rata criminalității este în creștere: 311 inculpați la suta de mii de locuitori, față de 217 inculpați în anul 2017. „În stare de arest preventiv au fost trimiși în judecată 85 de inculpați, din care 15 la urmărire penală proprie. La nivelul parchetelor vrâncene au fost trimiși în judecată 125 de inculpați minori, cu 43 mai mulți decât în anul precedent. În stare de arest preventiv au fost trimiși în judecată 8 minori, față de 13 în 2017. Numărul total al victimelor minori în cauzele soluționate a fost de 51, față de 23 în anul precedent”, se arată în bilanțul pe 2018 al unităților de parchet din județ.

Însă nu doar procurori sunt puțini la parchete, ci și specialiști. „Mai sunt trei posturi vacante de specialist antifraudă la PT Vrancea. Aceasta pentru că au încetat detașările și nu știm ce se va întâmpla în continuare. Acesta este un punct nevralgic pentru că ne afectează activitatea pe infracțiunile economice. Evaziuni, spălare de bani, unde sunt importante rapoartele de expertiză pe care le face un specialist antifraudă”, a mai spus prim procurorul PT Vrancea.

O altă vulnerabilitate o reprezintă și schimbările legislative „Pot veni decizii ale Curții Constituționale, ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, care pot să intervină de la trimiterea în judecată și până la soluționarea cauzei. Și atunci e clar: ori dezincriminare, ori modificarea unei condiții dintr-un text poate să ne aducă suprize: ori de achitare, ori restituiri, ori să ne îngreuneze munca. Deci nu e nimic stabil, legislația este într-o continuă modificare”, a punctat procurorul Victoria Bîrsan.

Adauga comentariu