Vrancea (departe de a fi) curată: Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor un fiasco extrem de costisitor?

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide (SMID) în Județul Vrancea este un proiect demarat de Consiliul Județean Vrancea cu bani europeni (în cea mai mare parte). Prima fază a proiectului s-a derulat între noiembrie 2009 și iunie 2016. Această etapă a costat 59.130.083 de lei fără TVA și a presupus, printre altele finalizarea Celulei 1 de depozitare a deșeurilor de la Haret. Cea de a doua fază a proiectului a fost inițiată la 20 septembrie 2017, a costat 47.485.565 de lei și a luat sfârșit la 31 decembrie 2018. De la 1 ianuarie, așa cum se lăudau oficialii consiliului județean, SMID funcționează „la sfert de cheie”.


Consiliul Județean Vrancea este o instituție optimistă, condusă de un președinte optimist cu angajați cel puțin la fel de optimiști. Așa se face că pe site-ul CJ scrie că „la finalizarea proiectului, intreaga populatie a judetului Vrancea va beneficia de un sistem imbunatatit de management al deseurilor”.


Asta pentru că „se vor construi punctele de colectare a deseurilor si se vor furniza echipamentele de colectare din mediul rural, se vor achizitiona echipamentele de colectare a deseurilor din mediul urban, se vor achizitiona utilajele si echipamentele ce deservesc Statiile de transfer si Centrul de management integrat al deseurilor de la Haret, gradul de acoperire a colectarii in zona urbana va fi de 100%, gradul de acoperire a colectarii in zona rurala va fi de 90%, va fi introdus in zona rurala sistemul de colectare separata a deseurilor din ambalaje si biodegradabile, volumul deseurilor mixte la depozitele de deseuri va fi redus cu 40%, etc”


Așa stau lucrurile oficial. Realitatea este însă ne dă de înțeles că lucrurile nu stau tocmai așa. De la 1 ianuarie, nu mai puțin de șase primării au încheiat contracte cu societăți de salubrizare care transportă deșeurile în județele Buzău și Brăilă.


Faptul că proiectul se află în hibernare, influențează negativ cheltuielile primăriilor din județ. SMID ar fi trebuit să scadă simțitor prețul colectării deșeurilor, în schimb tariful crește iar fiecare administrație locală se descurcă cum poate, ca și până acum.


„Momentan mergem cum am mers și până acum. Nu am primit nimic oficial că s-ar fi schimbat ceva sau că începând cu anula cesta ar fi altceva. Tot în județul Brăila suntem nevoiți să ducem acest gunoi colectat. Prețurile sunt foarte mari, aici este problema. Dacă sistemul ar fi funcționat s-ar fi văzut în primul rând la costuri”, ne-a spus primarul comunei Jariștea, Ciprian Grama. Edilul localității ne-a mai spus că sunt două mari probleme: prețurile practicate de operatori și, mai ales, faptul că în județ nu există nici acum o rampă de depozitare a gunoiului menajer.


Administrația din Vidra se confruntă cu aceleași probleme. Mai mult, fiind o zonă de munte, colectarea deșeurilor menajere devine uneori o adevărată problemă din cauza dispersării caselor. „Nu putem spune că o ducem prea bine. La nivelul comunei avem făcute toate punctele de colectare, cu o stație de sortare...pe noi ne-ar ajuta tare mult dacă sistemul ar fi funcțional, am face economie la buget. Pe de altă parte, colectarea din poartă în poartă nu va dispărea, în primul rând din cauza faptului că suntem zonă de munte și sunt destule case izolate, unele poate la un kilometru una de cealaltă”, este de părere primarul localității, Silviu Pintilie.


Anual, administrațiile locale trebuie să suporte cheltuieli consistente cu serviciile de salubrizare. Tarifele percepute de societățile de profil sunt cuprinse între 14.000 și 140.000 de lei anual, însa cifra medie se stabilizează în jurul a 90.000 de lei. Pare puțin, însă pentru unele comunități efortul financiar este notabil. Ideea este că mult lăudatul SMID nici gând să fie gata până la 31 decembrie, fapt pe care, deocamdată, autoritățile județene nu sunt dispuse să-l comenteze oficial. Din toată această poveste se desprind trei aspecte: 1 - s-au cheltuit aproape 23 de milioane de euro 2 - sistemul nu funcționează 3 - depozitul de la Haret nu este deschis. Suntem sau nu „eligibili” pentru „o distincție” cu infringement din partea UE?

 

Adauga comentariu