Video+Foto! Se taie în Crângul Petrești! Oamenii spun că se doboară arbori sănătoși. Ce răspunde Ocolul Silvic Focșani!

În această perioadă, Ocolul Silvic Focșani execută lucrări de igienizare a Crângului Petrești. Pădurea are o suprafață de 123 de hectare din care Ocolul Focșani administează 83 hectare și păzește restul de 40,7 hectare, suprafață care aparține Consiliului Județean Vrancea.


În urma patrulărilor din teren, silvicultorii au ajuns la concluzia că în crâng ( acăruie arboret are în medie vârsta de 120 de ani) există mulți copaci bătrâni, uscați sau putreziți care se pot prăbuși. Cum pădurea se află într-o zonă de agrement, exista, deci, pericolul ca cineva să fie accidentat.


Din acest motiv, în baza unor rapoarte, s-a luat decizia curățării pădurii din Crângul Petrești. Astfel, pe16 ianuarie a fost formată o comisie de constatare formată din reprezentanți ai mai multor instituții: Agenția pentru Protecția Mediului, Garda Forestieră Vramcea, Direcția Silvică și Oculul Silvic Focșani. S-a făcut o identificare a arborilor care trebuiau doborâți iar ATOP și-a dat acordul cu privire la începerea lucrărilor.


La finalul lunii februarie s-a intrat în crâng, fiind stabilită tăierea a 4.668 de arbori bolnavi aflați pe o suprafață de 39,6 hectare, adică o cantitate de 1.240 de metri cubi de lemn. În momentul de față, conducerea Ocolului Silvic Focșani ne-a informat că se lucrează pe trei suprafețe de unde se vor obține cantitățile de 113, 145 și 966 de metri cubi. Costurile operațiunii sunt suportate în întregime de ocolul Silvic Focșani.


Totuși, la redacție am primit anumite informații cum că lucrările s-ar desfășura la limita legalității și, uneori, dincolo de ea. Concret, unii cetățeni au reclamat faptul că în crâng se taie copaci sănătoși și multe dintre cioate nu sunt marcate, așa cum prevede legea. Am fost să vedem cu ochii noștri ce se întâmplă acolo. Nu am găsit pe nimeni, așa că ne-am documentat singuri.


Din ceea ce se vede, se pare că, într-adevăr, unii copaci arfi fost tăiați chiar dacă nu erau uscați sau putrezi.

Pe de altă parte, conducerea Ocolului Silvic Focșani, instituție care se ocupă de igienizarea crângului, ne asigură că este imposibil să fi fost doborâți copaci sănătoși sau nemarcați.

„În nici un caz nu există posibilitatea să fi fost tăiați arbori sănătoși sau nemarcați. Atunci când s-a făcut identificarea în teren au fost reprezentanți de la toate instituțiile implicate (CJ, APM,Garda Forestieră, Direcția Silvică Vrancea și Ocolul Silvic Focșani – n.r.) tocmai pentru a exista transparență și că nu se face nimic în neregulă. Toată procedura a fost făcută în baza legii. Tăierile au fost făcute în baza amenajamentului silvic”, ne-a spus șeful Ocolului Silvic Focșani, Ionuț Duță

Copacii tăiați sunt puși în vânzare, prin licitație publică, o parte din trunchiuri fiind date și către populație, ca lemne pentru foc.

Adauga comentariu