VIDEO! Ziua Culturii Naționale sărbătorită printre cei mai de seamă meșteri populari din județul Vrancea

De ziua Culturii Naționale, sărbătorită astăzi, 15 ianuarie, când s-au împlinit 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Centrul Cultural Vrancea a marcat momentul într-un mod inedit. La sediul instituției au fost chemați cei mai de seamă meșteri populari din Vrancea pentru a destăinui unei asistențe destul de numeroase câteva dintre secretele unor meserii pe cale de dispariție.


Aneta Pușcă din Bârsești care țese scoarțe în război, toarce lâna și o vopsește cu plante tinctoriale, Floarea Ațăpor din Jitia care țese scoarțe și ii, Țica Geană din Soveja, specialistă în țesutul costumelor populare, confecționarea opincilor, a catrințelor și pieptarelor, Maricica Mărășteanu de la Câmpuri, Lenuța Terțiu de la Nereju, expertă în țesutul ștergarelor. Nu au lipsit de la întâlnire vestitul meșter de măști, Șerban Terțiu din Nereju, creatorul de fluiere Pavel Lupașc (Nereju) și Manole Enache, venit din Spulber, cel care știe să dea viață ca nimeni altul buciumelor vrâncenești.


Acești artizani fără seamăn, păstrători ai unor tradiții meșteșugărești de care, poate, mulți nu au habar, au sosit din inima Munților Vrancei pentru a povesti cum au deprins aceste meserii pe care părinții, bunicii și străbunicii lor le-au transformat în ceva mai mult decât un mijloc de trai, le-au metamorfozat în adevărate acte de creație nemuritoare.


Una dintre figurile emblematice ale meșteșugului tradițional și unul dintre cei mai importanți creatori de măști populare din România este Șerban Terțiu. Născut și crescut în Nereju, maestrul măștilor populare a deprins meseria încă de mic, de la tatăl său, nu mai puțin cunoscutul Pavel Terțiu. La 65 de ani, ca o recunoaștere a măiestriei sale de neegalat, Șerban Terțiu a fost declarat de Ministerul Culturii Tezaur Uman Viu.


Tudorița Lupașc se trage din Nereju și a învățat meșteșugul dogăriei mici și a crestăturilor populare de la tatăl său, Pavel Caba, devenit Tezaur Uman Viu în urma unei decizii a Ministerului Culturii. Din 2003, Tudorița Lupașc devine artist plastic la Secția externă de artă populară din cadrul Școlii Populare de Arte din Focșani și, la rândul său, învață tânăra generație meșteșugul deprins în familie.  

Adauga comentariu