VIDEO! Vizită fulger a primului-ministru al României în Vrancea. Însoțită de Petre Daea, Viorica Dăncilă a vizitat o stație de pompare, construită acum 40 de ani, recent repusă în funcțiune

Primul ministru al României, Viorica Dăncilă, secondată de ministrul Agriculturii, Petre Daea, au tras o fugă până în Vrancea ca să vază cum arată o stație de pompare. Cei doi au fost însoțiți de președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, care le-a arătat celor doi frumusețile patriei. În sine, vizita nu a avut nimic spectaculos dar a semănat cu o baie de presă, ca să zicem așa, din cauza faptului că toate televiziunile se călcau în picioare să o surprindă pe doamna prim-ministru în toată splendoarea și mai puțin pe Petre Daea, eclipsat total de Marian Oprișan, desigur din cauza înălțimii.

Doamna Dăncilă, înțolită cu un casual ca la Bruxelles, și-a aruncat o țâră ochii prin stația de pompare, a urcat nițeluș la deal să vadă canalul de irigații, a mai vizitat olecuță împrejurimile, după care au urmat declarațiile de presă. Cu un ton serios dar suav, doamna prim-ministru ne-a spus că „mmmm…o investiție foarte importantă, putem vorbi de agricultură ca de un domeniu strategic pentru România și cred că acest moment este unul istoric, întrucât, din 1989, nici un guvern nu s-a gândit să bage irigații pe Canalul Siret – Bărăgan”. Viorica Dăncilă l-a felicitat pe ministrul Petre Daea pentru inițiativa uluitoare de a cârpi o stație de irigații cu motoare din 1980, fabricate pe timpul lui nea Nicu la Electroputere Craiova, și ne- a explicat că, așa cum este scris în programul de guvernare, până în 20 20 vom avea 2 milioane de hectare irigate în România.

Stația de pompare vizitată astăzi de ștăbime este doar începutul unor proiecte de amploare. Cel puțin așa lasă să se înțeleagă doamna Viorica Dăncilă : „avem astăzi 3,5 kilometri și vom merge până la șapte kilometri. Vom încerca să continuăm investițiile pentru că atunci când pornești ceva trebuie să duci la bun sfârșit. Nu putem vorbi de eficiență în agricultură, de competitivitate fără a avea irigații”. Cât despre  ministrul Agriculturii, ca un bun inginer agronom ce se află, se gândește și noaptea cum să aducă apă la plante.

Tocmai din această cauză a declarat, amărât, că nu au fost prevăzuți  bani la buget pentru finalizarea celor 200 de kilometri ai Canalului Siret – Bărăgan, dar sunt bani pentru a aduce apă la plante pentru porțiunea unde acest canal este gata. Adică, nici șase kilometri. Vă dați seama ce realizare avem aici? Atât au putut ei să facă în 30 de ani. În rest au vocație de constructori! De fapt, la mijloc nu a fost decât ghinion.

În final, concluziile de astăzi: din cei aproape 200 de kilometri, cât are Canalul Siret-Bărăgan, ( 80 de kilometri în Vrancea)  în județul nostru sunt funcționali 6 virgulă ceva. Astăzi s-a repus în funcțiune o stație de pompare de pe vremea lui Ceaușescu, stație care are 7 motoare (construite prin anii 1980 la Electroputere Craiova) dar merg numai două. Agregatele consumă energie electrică la greu și deservesc 3.000 de hectare (suprafață deținută de doi fermieri, dacă le putem spune așa) din cele 25.000 de hectare – teren arabil, cât are Vrancea. În momentul de față, din cei 6 kilometri de canal sunt utilizați numai 3,5. Investiția a costat 1 milion de lei și se dorește continuarea ei. Probabil la Paștele cailor!

Adauga comentariu