VIDEO! Veteranii Judo-ului din Vrancea și-au dat întâlnire la cea de a XVII-a ediție a Turneului Internațional de Judo - Memorialul „Aurel Cîmpeanu” din Focșani

Sala Sporturilor din Focșani găzduiește în aceste zile un eveniment deosebit pentru toți sportivii și cei pasionați de sportul pe tatami:  Turneul Internațional de Judo Memorialul „Aurel Cîmpeanu”. Manifestarea, ajunsă la ediția cu numărul XVII, este dedicată, așa cum se știe, unuia dintre cei mai cunoscuți antrenori din județul nostru, plecat dintre noi din păcate, care a pregătit în  cariera sa nume sonore de campioni ai Vrancei și ai României.


Anul acesta evenimentul a împlinit șase ani de când a depășit granițele Vrancei, devenind un turneu internațional. În 2018, au fost prezenți 314 sportivi de la 39 de cluburi din țară și cinci din străinătate. Organizatorii au reușit și în acest an să păstreze nivelul competiției, astfel încât pe tatami s-au prezentat sute de judoka legitimați la cluburile din țară, precum și sportivi din Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Serbia și Italia, concurând la categoriile U15 și U18.


Un alt lucru extraordinar, marcat astăzi , în deschiderea Tureneului Internațional de Judo „Memorialul Aurel Cîmpeanu” a fost marcarea împlinirii a 50 de ani de la înființarea primului club de judo la Focșani. Cu această ocazie, invitați speciali au fost sensei Lucian Grigoropol, stabilit în SUA, sensei Viorel Burlan și sensei Silviu Rențea, artizanii, dacă putem spune așa, și primii promotori ai Judo-ului în Focșani și Vrancea.


În 1968, sensei Lucian Grigoropol fonda prima școală de Judo din Vrancea alături de prietenii și colegii săi doctorul radu Nicolau, Constantin Silea și Alexandru Rusu. Ca student la ASE, sensei Grigoropol își îndeplinea stagiul militar la Focșani și la 25 octombrie 1968 a condus prima demonstrație de Judo pe Stadionul 23 August din Focșani, cu prilejul Zilei Armatei Române. Sensei Lucian Grigoropol a povestit pentru Știri de Focșani câteva momente din cariera sa, de antrenor de judo dar și despre începuturile acestui sport în Vrancea.


Un alt nume sonor în lumea judo-ului din Vrancea este cel al lui sensei Viorel Burlan, centură neagră la Judo și Aikido, membru fondator al Federației Române de Arte Marțiale (FRAM) și cel care l-a antrenat pe singurul cosmonaut român care a ajuns în spațiu, Dumitru Prunariu. În 1975, sensei Viorel Burlan a fost primul judoka din România care a luat centura neagră în fața unei comisii formate din specialiști. Sensei Viorel Burlan a avut amabilitatea să ne împărtășească câteva dintre amintirile sale legate de zorii Judo-ului în Focșani.


A fost prezent în sală și sensei Silviu Rențea, discipol al antrenorului Aurel Cîmpeanu, fost component al Lotului Național de Judoal României și antrenor al unor sportivi de top al Judo-ului românesc, Simona Richter, Tanța Gălățeanu, Adi Moldoveanu și mulți alții.


La deschidere a participat și Adrian Croitoru, de 11 ori campion național, cu un titlu de campion mondial și unul european. Chiar dacă a renunțat la cariera de sportiv, Adrian Croitoru rămâne unul dintre cei mai medaliați sportivi ai Vrancei și un reper pentru toți cei care îmbrățișează Judo-ul.


Să nu uităm nici de Giorgia Hagianu, vrânceanca noastră din Ruginești, medaliată cu aur anul acesta în Azerbaijan sau de talentatul sportiv născut în Caransebeș, membru al Lotului Național de Judo la cadeți, multiplu campion european, acum legitimat la LPS Focșani, Alexandru Doru Matei.


De asemenea trebuie amintit și faptul că la Memorialul „Aurel Cîmpeanu” din acest an participă ca invitat Fabio Basile, campion european U23 în 2015 și medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în 2016, categoria -66 kilograme.

Adauga comentariu