Video! Valorile inestimabile din Muzeul Vrancei își spun povestea!

Muzeul Vrancei deține o bogată colecție de piese arheologice pentru care mulți colecționari ar face orice să le aibă. Datorită acestui lucru, ne-am propus o incursiune episodică printre exponatele instituției noastre, în încercarea de a prezenta, pe rând, unele dintre cele mai valoroase obiecte păstrate aici. Astăzi ne-am oprit la câteva vestigii arheologice, emblematice pentru muzeu, unele dintre acestea figurând ca obiecte de patrimoniu național.


Unul dintre acestea este fragmentul unui colț de mamut și mai multe unelte confecționate din silex și obsidian din paleoliticul superior. Exponatele, cu o vechime de 35.000 de ani, au fost descoperite în urma unor săpături ce au avut loc pe teritoriul județului în perioada 1953 – 1957, pe Valea Putnei, în zonele aferente localităților Vitănești, Colacu, Valea Sării și Bîrsești. Descoperirile atestă faptul că aici a existat o populație numeroasă încă din cele mai vechi timpuri.


În vitrinele muzeului se mai află câteva obiecte, extrem de valoroase prin vechimea lor, ce aparțin Culturii Cucuteni, aparținând uneia dintre cele mai vechi civilizații din Europa. Răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia, Cultura Cucuteni a lăsat numeroase dovezi și în spațiul județului Vrancea. Vasele descoperite între anii 1953 și 1957 la Coroteni, Voetin, Mânăstioara, Cîndești și Palanca au o vechime de milenii, fiind datate din 4.500 – 3.700 (î.e.n.).


Epoca Bronzului, cu a sa Cultură Monteoru, este reprezentată prin vestigii numeroase provenite din descoperirile arheologice de la Cîndești, Mânăstioara, Fitionești, Coroteni și multe altele. Astăzi am ales să vă prezentăm două vase întregi, tip askos, găsite în două morminte a unor persoane ce fuseseră foarte importante acum câteva mii de ani.


Un alt obiect extrem de valoros, ce ocupă un loc de cinste printre exponatele Muzeului Vrancei, este fibula dacică descoperită la Cîndești în urma săpăturilor arheologice întreprinse între anii 1968 și 1972. Confecționată din argint cu o puritate de 800 la mie, podoaba este lucrată cu o măiestrie extraordinară și este turnată sub forma celebrului lup dacic.


Am păstrat la final cele trei podoabe geto-dace din aur, cele mai vechi piese confecționate dintr-un material prețios găsite pe teritoriul județului Vrancea. De o frumusețe fără cusur, obiectele aparțin Culturii Monteoru și au fost datate între anii 2100 și 1700 (î.e.n.). Ele au fost găsite în două morminte, unul de femeie și celălalt de copil.

Adauga comentariu