VIDEO! Tinerii din Vrancea nu vor să se angajeze! Ei au venit la bursa locurilor de muncă doar pentru că au fost obligați de AJOFM! Iată motivul!

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, eveniment organizat de AJOFM Vrancea s-a desfășurat în această dimineață, începând cu ora 09.00, și a avut ca scop „promovarea participării pe piața muncii a absolvenților de instituții de învățământ”, așa cum se arată în limbajul tehnic al instituției.


Activitatea a avut loc concomitent în Focșani și Adjud, AJOFM anunțând că, la nivelul orașului nostru, din 152 de agenți economici contactați, pentru care mediază angajații instituției, au fost prezenți doar 15, însă numărul total al ofertelor este de 650. Ofertele au fost variiate, în domenii cum ar fi construcțiile, prestări servicii, medicină veterinară și așa mai departe. Societățile comerciale mai căutau muncitori necalificați, tinichigii, mecanici și vopsitori auto.


Din toată această ofertă bogată, ar spune unii, cei mai mulți dintre absolvenți nu s-au arătat prea interesați ori prea grăbiți să se angajeze. De fapt, cu câteva excepții, tinerii au fost prezenți la bursă doar pentru că au fost obligați. Aproape toți se aflau în șomaj și veniseră să-și vizeze carnetele de șomer, așa cum, anterior, primiseră indicații de la AJOFM.


Se vede limpede că multora nici nu le trece prin cap să caute de muncă, unii preferând să mai aștepte iar alții fiind angrenați în alte activități. Nu puțini au fost cei care au considerat că oferta prezentată nu se ridică la standardele lor. Iată ce spun tinerii:


Dezinteresul absolvenților față de posibilitatea de a se încadra după terminarea liceului a fost observat și de reprezentanții angajatorilor prezenți la bursă. „Dezamăgitor” a fost chiar cuvântul folosit de un agent economic pentru a descrie ce s-a întâmplat astăzi la bursa locurilor de muncă unde, din cele aproximativ 180 de persoane venite astăzi, doar trei au fost plasate pe loc.


 „Suntem o firmă nouă și încercăm să dezvoltăm producție de mobilier pe comandă și avem nevoie de personal. Ca să fiu sincer, de dimineață a fost un val mare de tineri dimineață, la deschidere, dar au venit să-și semneze carnetul de șomer. Nu au arătat mare interes ofertelor noastre”, ne-a spus un angajator.


„Da, dimineață erau foarte mulți, dar au venit doar să se uite. Interesul este foarte scăzut din partea celor care ar dori să muncească sau poate ar trebui să muncească. În ceea ce ne privește, la noi s-au oprit să se intereseze doar două persoane”, ne-a explicat reprezentantul unei firme de telecomunicații.


Pe de altă parte, AJOFM pare să considere că totul a mers ca pe roate și că absolvenții au fost extrem de receptivi: „Au venit să-și vizeze carnetele. Era ziua când ar fi trebuit să vină la sediul instituției dar au fost chemați aici pentru a participa la bursă. Tinerii au fost interesați, au trecut pe la toate standurile și putem să vă spunem că nu se mai interesează așa mult de locurile de muncă oferite în străinătate, ceea ce este un lucru foarte bun”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea, Daniela Brihoianu. Să urmărim împreună ce au spus angajatorii și reprezentantul AJOFM Vrancea.


La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți au fost prezenți și 14 deținuți care executau închisoare în regim semideschis. Și dacă tot erau acolo, cei de la penitenciar au prezentat și oferta educațională a sistemului.

 

Adauga comentariu