Video: Tăieri „controlate” în Vrancea: „Au distrus tot!”

Un iubitor al muntelui a postat în weekend două filmulețe dintr-o scurtă drumeție, unde ar fi trebuit să găsească aer curat și răcoare oferită de copaci. În schimb, a găsit porțiuni întregi tăiate la ras și este din ce în ce mai clar că, în scurt timp, vom rămâne doar cu coame golașe: „Stop defrișărilor! Lepșa-Strei-Vrancea”, a scris vrânceanul pe Facebook. Nu ar trebui ca asta să fie concluzia, dat fiind că problema defrișărilor este dezbătută de ani de zile. Spre exemplu, în arhivele Bibliotecii digitale poate fi „frunzărit” un volum intitulat „Județele României Socialiste” - Ediția II Editura Politică, 1972. În volum sunt prezentate informații despre fiecare județ în parte - firește, în spiritul vremurilor de atunci, când totul era roz și frumos. Însă, cu toate acestea, la nivelul anului 1972 se prezenta o situație îngrijorătoare: în Vrancea se tăia necontrolat și se promiteau măsuri pentru repararea golurilor lăsate de drujbe.

Suprafaţa fondului forestier al judeţului este de 182.500 hectare, din care 155.100 hectare sunt administrate de către Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor şi 27.400 hectare de către consiliile populare comunale. Bogatele păduri de conifere şi foloase sunt exploatate în zonele de pe văile Zăbalei, Putnei, Milcovului, Şuşiţei, Zăbrăuţului şi Rîmnicului, activitatea fiind coordonată de două unităţi de exploatare şi industrializare a lemnului.

O atenţie deosebită se acordă refacerii patrimoniului forestier, care în trecut a fost exploatat excesiv şi neraţional”. Suntem în 2019, iar exploatarea excesivă și nerațională continuă, până rămânem doar cu dealurile!

Adauga comentariu