VIDEO: Stejarii de la Mărășești sau ciulinii Bărăganului? RoMândria - Parcul Memoriei Naționale este de fapt căzut în uitare: puieții s-au uscat, dar banii continuă să se scurgă pe un proiect aproape eșuat!

Anul trecut am auzit cu toții pentru prima dată de proiectul „RoMândria – Stejarii României – Parcul Memoriei Naționale – 100 de ani de istorie și demnitate”, coordonat de Consiliul Județean și inițiat de postul de televiziune Antena 3. Pentru cei care nu știu, proiectul are ca scop plantarea a 335.000 de puieți de stejari în Mărășești, în cinstea celor căzuți pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial. Iar autoritățile au părut, pentru o vreme, că vor să își aducă aminte și să lase în urmă ceva generațiilor viitoare. Sunt chiar vorbele președintelui CJ Vrancea, din aprilie, când a răspuns comentariilor rău voitoare: „Parcul Memoriei Naționale este aici în Vrancea pentru următorii 800 de ani!”. Este, dar mai mult format din ciulini.

Zeci de voluntari din toate colțurile țării au venit cu inima curată pentru a participa la acțiunile din cadrul proiectului: în noiembrie anul trecut se anunța că 50.000 de stejari au fost plantați, iar în aprilie - 115.000 de puieți. Am fost în așa-zisul Parc al Memoriei Naționale, iar imaginile sunt dezolante.  

Cât ne costă ciulinii din Parcul Memoriei Naționale este greu de spus exact, pentru că autoritățile  locale „sub coordonarea Consiliului Județean Vrancea” decid ce și cum. Cu siguranță se știe că Vrancea este un punct important în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri. În iulie 2017 a apărut Hotărârea nr. 472/2017 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru județul Vrancea. Scurt, s-a aprobat mutarea a „19.361 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, și alocarea acesteia județului Vrancea, în vederea acoperirii cheltuielilor ocazionate de organizarea evenimentului "Centenarul Primului Război Mondial - Vrancea eroică - Anul Mărăști, Mărășești, Oituz", prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre”.

Și, dacă inițial se prevedea că „eventualele sume rămase neutilizate după organizarea evenimentului se restituie la bugetul de stat”, o lună mai târziu a fost modificat acest articol 4: „sumele rămase neutilizate la finele exercițiului bugetar, se reflectă în excedentul bugetului local și se utilizează în anul următor cu aceeași destinație pentru care aceste fonduri au fost alocate”. La cum arată „Parcul”, este posibil să avem nevoie de alte și alte acțiuni. Prezentăm mai jos capturi din imaginile care ni s-au servit în noiembrie și în aprilie, comparativ cu realitatea din teren:

 

Adauga comentariu