VIDEO si FOTO! Focșaniul de Bobotează: mii de persoane au stat astăzi la cozi pentru agheasmă!

Bisericile din Focșani au fost luate cu asalt, mai mult decât în zilele obișnuite, de binecredincioșii ortodocși. Ei s-au îmbulzit creștinește în lăcașurile de cult pentru a asista la slujba religioasă, după care, încolonați sub formă de caltaboș, au stat la coadă pentru blagoslovire și nițică apă sfințită, cunoscută printre experți ca agheasmă.


Ca în orice oraș de pe cuprinsul frumoasei și locuitei noastre țări, și în Focșani oamenii au avut grijă asăzi de partea spirituală și superstițioasă din ei. Care cum a putut, înarmat cu sticle de plastic mai mari sau mai mici, a venit debordând de credincioșenie, cu semnul crucii la îndemână, să calce pragurile bisericilor din oraș.


Spre surpriza noastră, lăcașul de închinăciune aferent catedralei din Focșani nu era aglomerat. Câteva zeci de persoane se aflau la subsol, acolo unde preotul oficiază slujbele religioase. În interiorul propriu-zis al edificiului, se aflau doar ajutoarele sfinției sale ce așteptau momentul culminant al zilei, împărțirea apei sfințite. Sperăm ca după inaugurarea oficială de anul acesta, catedrala (în care s-au băgat până acum peste trei milioane de euro) să fie mult mai căutată de credincioși, măcar așa, poate, să se justifice înmormântarea atâtor bani într-o clădire ce nu-i nici spital, nici școală.


Am aflat un număr mare de persoane la Capela Militară, așa cum este cunoscută Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena”. În jurul prânzului, după oficierea slujbei de duminică, enoriașii s-au așezat la coadă pentru a lua agheasmă și a obține tradiționala binecuvântare.


Credincioșii care au binevoit să stea de vorbă cu noi ne-au dat câteva lămuriri cu privire la semnificația zilei de astăzi. Ei ne-au spus că agheasma de la Bobotează, sau ageasma mare, așa cum i se mai spune, are proprietăți miraculoase și o folosesc în diferite scopuri: pun câteva picături în mâncare, stropesc apartamentul și iau câte o linguriță dimineața, pe stomacul gol.


Iată că proverbiala credincioșie a românului nu se dezminte. În vreme ce unii se gândesc să colonizeze prima planetă din sistemul nostru solar și alții promit inaugurarea trenului supersonic, românii stropesc cu ageasmă, descântă copacii, își pun busuioc sub pernă și sunt guvernați de actuala clasă politică. Nu degeaba, în Europa, s-au auzit glasuri care ne caracterizează ca fiind cel mai primitiv popor din UE.


 

 

Adauga comentariu