VIDEO! Secolul XXI nu a ajuns în Mărășești! Cartierul Doaga a rămas înțepenit în 1956. Oamenii nu au apă și canalizare iar autoritățile locale tac CHITIC!

Cartierul Doaga aparține de orașul Mărășești, cea mai săracă localitate urbană din județul Vrancea. În cele patru blocuri, ridicate pe la sfârșitul anilor 1950 și aflate la câțiva kilometri de oraș, locuiesc câteva zeci de persoane în condiții nedemne pentru secolul în care trăim.


Aspectul clădirilor este dezolant, cu tencuiala căzută și acoperișul ruginit, alimentând permanent impresia de pustiu, de părăsit. Locatarii se descurcă așa cum pot, însă, după primele impresii, administrației locale pare să nu-i prea pese de cei care își duc traiul între zidurile decrepite ale clădirilor ridicate de regimul comunist, undeva, între guvernele Petru Groza și Chivu Stoica.


De cum am ajuns acolo, mai mulți oameni s-au strâns în fața unui bloc, unii făcându-și loc printre haitele de câini vagabonzi, o altă problemă a comunității ignorată de administrația locală. Locatarii povestesc repede, parcă temători că nu le ajunge timpul să spună tot ce au pe suflet. Problema e veche însă s-a acutizat după 1990, atunci când democrația originală a luat locul orânduirii socialiste.


Pe lângă alte probleme, pe care oamenii spun că le-ar cam face față, două au devenit insurmontabile: lipsa apei și a canalizării. Rețelele care leagă Cartierul Doaga de lumea civilizată au fost construite în urmă cu peste 60 de ani și, prin urmare, nu mai dau randamentul scontat. Apa, lichidul pe care noi îl folosim fără prea multă băgare de seamă, a devenit pentru locatarii cartierului Mărășești un dar prețios.


Gospodinele ne spun că în timpul zilei apa nu curge aproape deloc. S-au stricat boilere și mașini de spălat pentru simplul fapt că apa s-a oprit pe nepusă masă. Dușul, ceva atât de comun până și în localitățile din mediul rural, a devenit aproape  imposibil pentru locatarii din cartier. Apa nu are presiune și, atunci când vine, nu poate fi utilizată pentru mâncare sau băut. Așa că oamenii folosesc apă plată, fiecare după puterea sa financiară.


„S-au stricat mașinile de spălat și boilerele pentru că apa nu are presiune, nu ajunge la etajele 1 și 2. Din cauza calității improprii a apei, adulți și copii am suferit cu toții de enterocolită. Asta pentru că nu avem apă curentă dar și din cauza mizeriei de la subsol”, ne spune o locatară revoltată. 

 


Nenea Aurel locuiește într-unul dintre cele patru blocuri ale Cartierului Doaga din 1974. El spune că autoritățile locale au uitat cu totul de ei deși s-au făcut promisiuni cu nemiluita cu ocazia fiecărei campanii electorale. El ne mai spune că dacă pe vremea comuniștilor lucrurile mergeau bine, acum totul s-a dus de râpă din cauza dezinteresului administrației locale.


„Nu s-a mai făcut nimic. Conductele, vă dați seama, din 1956 și până acuma nu s-a făcut decât o conductă de apă care aproviziona de la Doaga și care s-a spart. Presiune la apă nu, canalizarea este așa cum este... scurgerile se înfundă mai mereu, astea sunt condițiile noastre. Domnul primar al nostru ce să spună? Că nu sunt fonduri, că nu are mașină pentru curățat dejecțiile. Acum patru ani ne-a spus că repară țeava, că se încep lucrările în septembrie. Anul acesta ne-a spus același lucru, tot din septembrie...”, ne-a spus nenea Aurel.


Oamenii sunt mai mult decât nemulțumiți. Închipuiți-vă că în 2019, la 63 de ani de când au fost ridicate blocurile, nici o singură administrației locală nu a reușit „performanța” de a le racorda la sistemul de canalizare a orașului. În nenumărate rânduri, sistemul vechi a cedat iar dejecțiile au umplut subsolurile blocurilor, au ieșit pe străzi formând adevărate râuri de mizerie. Au fost aduse vidanje însă problema a apărut de nenumărate ori. Primarul transpartinic Valerică Chitic s-a declarat incapabil să gestioneze situația și a dat vina pe cetățeni.


Așadar, autoritățile au dat verdictul: vina aparține oamenilor! Li s-a pus în vedere că nu se mai poate face nimic atât timp cât nu sunt constituiți legal într-o asociație de proprietari, de parcă până acum situația ar fi fost gestionată cum trebuie. Nimeni nu ar reuși să explice în termeni veridici de ce blocurile din Cartierul Doaga nu au fost racordate la civilizație în răstimp de 30 de ani. Adică, cât de greu era să fi făcut asta? De ce nu au fost realizate sistemele de canalizare și de alimentare cu apă ca abia apoi să fie puse condiții? Bani europeni credem că au fost, doar că nimeni nu s-a deranjat foarte tare să pună mâna pe ei. Votați, cetățeni, votați!


Am încercat de nenumărate ori să contactăm reprezentantul ALES al locuitorilor din Mărășești, pe primarul Valerică și Dorel și Chitic. Nu am reușit, în ciuda încăpățânării noastre de a-l aștepta la primărie, ba chiar de a-l suna în nenumărate rânduri. În opinia noastră, tăcerea sa a încetat să mai fie de aur, dacă a fost vreodată, și s-a transformat în lichidul prezent din belșug în subsolurile blocurilor Cartierului Doaga.


Viceprimarul orașului, fost ofițer și șef al Poliției Transporturi Feroviare, Cătălin Arghire, a refuzat politicos să ne ofere oficial orice fel de informații legate de Cartierul Doaga. Sub pretextul că nu dorește să fie filmat și că nu este de datoria sa să vorbească de un subiect ce aparține exclusiv primarului Chitic, și-a rezervat dreptul de a nu spune nimic, în ciuda faptului că și el, culmea, este reprezentatul oamenilor din Mărășești și că a fost înnobilat cu o funcție publică în slujba cetățeanului și nu altminteri!


Tanti Irimița locuiește în Cartierul Doaga de aproape 50 de ani: „Sunt niște condiții foarte rele. Noi suntem a nimănui. Dacă noi suntem aici, în insula asta, nu are treabă nimeni cu noi. Mereu am avut probleme cu canalizarea. Desfundă bieții oameni... Rânim pe aici, spălăm, facem, dregem dar cât putem și noi să facem? Cu apa, vai, nici vorbă! Ne spălăm în lighiane, câte jumate de găleată, acolo. Canalizarea s-a înfundat odată de curgea afară de ziceai că plouă, așa curgea pe aici, prin față”.


Oamenii spun că au strâns bani pentru o pompă de capacitate mai mare însă cei de la primărie le-au interzis să o monteze. Motivul? – Nu sunt asociați! Edilul secund ne-a spus totuși sub protecția „anonimatului”, adică neoficial, că locatarii din Doaga sunt singurii vinovați pentru ce trăiesc din 1990 încoace. Faptul că nu se constituie într-o asociație de proprietari face imposibilă orice intervenție legală a primăriei. Viceprimarul ne-a spus că o parte dintre oameni nu înțeleg să plătească pentru ceea ce consumă și, din acest motiv, nu vor să intre într-o formă legală, adică în asociație.


Singurul oficial, ca să spunem așa, care a căzut de acord să vorbească cu noi a fost directorul CUP Mărășești, Iulian Dincă. Inginerul ne-a spus că de la începutul verii au fost demarate niște lucrări pe zona Mărășești, lucrări care constau în extinderea rețelelor de apă și canalizare. La Doaga va fi realizat un rezervor de înmagazinare, stație de tratare și distribuție a apei către cetățeni.


„Noi încă nu am preluat cartierul Doaga de la primărie deoarece de doi ani și jumătate se fac eforturi să-i convingem pe cetățeni să-și facă o asociație ca să putem avea cu cine încheia un contract, astfel încât să putem face distribuția apei conform legii. Nu s-a reușit acest lucru și așteptăm momentul în care, odată finalizată investiția, să-i convingem să se constituie într-o asociație sau să perfectăm un sistem de contorizare individuală a fiecărui apartament”, ne-a spus inginerul Iulian Dincă.


În ceea ce privește canalizarea, directorul filialei CUP ne-a asigurat că a fost făcut un inventar al rețelei și că se știe clar ce trebuie făcut doar că... doar că se va interveni numai atunci când CUP va prelua rețelele respective ceea ce înseamnă încheierea unor contracte! „Oamenii ar trebui să se înțeleagă și ajutați de primărie să se constituie într-o asociație de proprietari și, mai ales, să-și reabiliteze rețelele interioare, ceea ce este destul de costisitor”, a mai spus inginerul Iulian Dincă lăsând să se înțeleagă cât se poate de clar că doar așa vor fi rezolvate problemele din Cartierul Doaga.

 

Adauga comentariu