VIDEO! Proiecte unice la nivel național implementate de Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani: cărți și manuale de muzică pentru nevăzătorii din România

În urmă cu 12 ani, Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani iniția un proiect unic pe plan național, și anume crearea unui serviciu de împrumut ce consta în cărți audio Daisy pentru nevăzători numit „Lectura risipește întunericul”. Astfel, cei care nu văd lumea așa cum o vedem noi au putut să asculte zeci de romane de toate genurile, pentru toate categoriile de cititori, copii și adulți, lecturând cărți prin intermediul unor aparate speciale de redare.


Proiectul pilot a avut un succes imediat, cărțile audio de la Focșani s-au răspândit rapid în toate bibliotecile din țară fiind puse la îndemâna celor miilor de nevăzători din România care îndrăgesc lectura dar nu pot citi cu ochii lor. Până acum, serviciul de împrumut pentru nevăzători a fost implementat în 40 de biblioteci din țară, în cadrul Fundației „Cartea Călătoare” realizându-se două sute de astfel de cărți pentru nevăzători.


Iată că acum, după atâția ani, Fundația „Cartea Călătoare” își dorește revitalizarea proiectului și scoate alte 40 de colume audio pentru nevăzătorii împătimiți de lectură dar și cu noi aparate de redare, de ultimă generație, prin intermediul cărora se pot asculta aceste cărți.


„Cărțile se ascultă cu pleyere speciale care permit lectura selectivă, ca și cum ai citi cu ochii o carte. Standardul Daisy este unul internațional și se găsește în toate marile biblioteci ale lumii. Noi l-am implementat în 40 de biblioteci din România și vrem să-l resuscităm după zece ani de la implementare, adică să venim cu playere de ultimă generație dar și cu un set de 40 de titluri noi, ajutat de lectorii noștrii, Claudia Toader și Laura Breană. Desigur, două dintre playere vor fi donate și bibliotecii județene”, ne-a spus președintele Fundației „Cartea Călătoare”, Mircea Bucur.


Proiectul nu putea fi dus la capăt fără inimoasele voluntare Claudia Toader și Laura Breană care au petrecut sute de ore în spațiul strâmt, al studioului de lectură, citind sute de cărți pentru nevăzători.


„M-am alăturat Fundației Cartea Călătoare în 2007, odată cu demararea proiectului pilot de realizare a cărților audio Daisy. Am făcut asta, ca să fiu sinceră, pentru că m-am gândit în primul rând la copiii nevăzători, m-am gândit că lumea pentru ei nu poate fi percepută ca pentru cei văzători. Și-atunci am decis să aduc un pic de normalitate din lumea noastră,în lumea lor”, ne-a spus Laura Breană.


Eu m-am alăturat proiectului cu mult înainte să înceapă, am fost vreo cinci ani vocea Revistei „Radar”, practic toți nevăzătorii din țară ascultau această revistă care le era dedicată. Erau articole din cele mai diverse domenii pe care ei puteau să le audă prin vocea mea. Apoi m-am alăturat primului proiect, în 2007, și continui și astăzi. Am fost foarte bucuroasă să aflu de reacțiile pozitive ale celor din țară care ascultau cărțile lecturate de mine și de Laura. În timp, ne-am format și un portofoliu de cărți, ca să zic așa, ea citește volume care implică romantismul și emoția iar eu m-am „specializat” pe acțiune, mi se potrivește”, ne-a explicat zâmbind Claudia Toader.


Cele două voluntare, amândouă jurnaliste, deci colege de breaslă, nu au avut de cele mai multe ori o misiune ușoare. O parte dintre cărțile lecturate de ele au avut multe personaje și au fost nevoite să „le dea glas” la toate, recurgând, practic, la un soi de teatru radiofonic, cum ne-a explicat Laura.


Biblioteca Județeană Vrancea, partener al proictului „Lectura risipește întunericul”, se află alături de Fundația „Cartea Călătoarea” în demersul său de a realiza cărți audio pentru nevăzători. Maria Olaru, cea care conduce Secția pentru copii și tineret, acolo unde se află micul studio de înregistrări, spune că volumele audio sunt foarte căutate.


„Cărțile pentru nevăzători sunt extrem de solicitate și le mulțumim volunatrilor pentru că reușesc să înregistreze exact cărțile care sunt cerute de cititori, ba pot să vă spun că cititoarele nu se mai găsesc în bibliotecă. Acest proiect este binevenit, suplimentarea numărului de cititoare va fi o bucurie pentru toți nevăzătorii din Focșani”, ne-a spus Maria Olaru.


Și nu este totul. De curând, Fundația „Cartea Călătoare” și-a propus un nou proiect ambițios, unic în România, intitulat „Biblioteca muzicală Braille”, prin care se dorește înființarea unei secții de împrumut doar cu volume ce cuprind tehnici de învățare a instrumentelor muzicale, partituri de muzică clasică și ușoară dar și manuale de muzică.


„Biblioteca muzicală Braille”este o altă noutate națională deoarece vrem să înființăm o secție de împrumut în care se pot găsi cărți care conțin metode de învățare a instrumentelor muzicale, partituri de muzică clasică și ușoară dar și manuale de muzică. Vom edita foarte multe metode de învățat instrumente muzicale deoarece sunt mulți nevăzători talentați dar, din nefericire, se opresc doar la muzica făcută după ureche.


Mulți dintre ei au încercat să facă o facultate de profil dar au fost nevoiți să renunțe pentru că nu puteau citi partiturile muzicale. De acum înainte ei vor putea impurmuta cărți pentru a se instrui la nivel profesionist. Deci vor avea aceeași șansă cu copiii văzători, vor putea să acceadă orice fel de curs pe baza notației muzicale”, ne-a mai spus Mircea Bucur.

 

 

 

Adauga comentariu