Video! Primarul Focșaniului explică de ce nu e gata obeliscul din Piața Unirii: „Am avut ghinion!”

Obeliscul din Piața Unirii așteaptă răbdător ziua de 1 iunie, atunci când, după spusele primarului, va scăpa de schele și va putea fi admirat în toată splendoarea. Reparația monumentului reprezentativ al municipiului nostru a început în 2017, atunci când vreo două plăci mai îndrăznețe au părăsit nepermis locul în care se aflau, silind administrația publică să ia decizia reparării întregului monument.


Bineînțeles, așa cum știe toată lumea, nu s-a început atât de repede pe cât și-ar fi dorit unii. Lucrările au fost scoase la licitație, iar o societate specializată a expertizat temeinic și pe toate fețele obeliscul. S-au „organizat” schele, s-au pus panouri avertizoare (asta în 2017) apoi, o vreme, s-a așternut liniștea. Lucrările de reabilitare au început timid și s-au oprit furtunos!


Pe timpul expertizelor, obeliscul a primit hăinuțe noi de la municipalitate. Așa a trecut festivalul de blues și cel al viei și vinului: schelele au fost acoperite cu mesh-uri. Sărbătorile din iarna 2017 – 2018 au necesitat noi măsuri inovative din partea primăriei. Obeliscul a fost curățat de schele, înfășat cu o husă și acoperit cu beculețe. Focșaniul avea cel mai original brad din țară.


În 2018, societatea care obținuse licitația s-a apucat de treabă cu avânt muncitoresc. Restaurarea monumentului fusese prețăluită la 376.000 de lei (79.000 de euro), sumă completată ulterior cu 130.000 de lei (27.295 de euro): se descoperiseră alte defecte ale obeliscului. Cover Grup Construct se angajase să termine renovarea până în noiembrie 2018. Misiunea devenise deja imposibilă.


După descoperirea noilor defecte ale monumentului – fisuri și o înclinație cu 15 – 20 de grade – la începutul anului trecut lucrările se opresc din nou și se comandă o nouă expertizare. Aceata va fi oferită de singurul specialist în monumente de Clasa A din România. Trece vara și se intră în toamna anului 2018.


Primarul promite că totul va fi gata la 1 decembrie (2018), odată ce celebrarea Centenarului Marii Uniri, apoi la 24 ianuarie. Lucrările au devenit însă mai complicate. Plăcile fuseseră date jos în totalitate iar reasamblarea lor pe un corset de plasă sudată trebuia făcută în anumite condiții: temperatura nu trebuia să scadă sub minus cinci grade, noaptea. Se pare că primarul a fost urmărit de ghinion.


„S-au mărit costurile iar timpul pentru realizarea lucrărilor s-a mărit foarte mult pentru că procedeul de aplicarea a straturilor are nevoie de un timp pentru a se cimenta. Mai mult decât atât, după ce s-a dat această soluție, ni s-a spus foarte clar că toate lucrările trebuie făcute doar atunci când noaptea sunt temperaturi de cinci grade.


Ghinionul a fost că în luna noiembrie s-au înregistrat temperaturi sub zero grade. Din acest motiv, lucrările au fost sistate până în luna aprilie și, sperăm noi, să fie gata cât mai curând, chiar de 1 iunie, când vom elibera Piața Unirii de schele și muncitori”, ne-a spus astăzi primarul.


Între timp, consiliul local a mai alocat o sută de mii de lei pentru finalizarea reabilitării obeliscului. Asta înseamnă că „Morcovul” nostru cel de tote zilele ne-a costat 600.000 de lei, adică 126.000 de euro. Asta dacă nu mai apar alte cheltuieli neprevăzute pe drum. Primarul ne-a asigurat că se va face treabă bună, astfel încât să nu se întâmple ca în Piața Unirii, acolo unde pavajul este cârpit încontinuu, de la inaugurare încoace.

 

 

Adauga comentariu