VIDEO! În prezența unui public numeros, a fost lansată cartea-document „Elita unionistă din Focșanii Unirii. Istorii. Destine. Patrimoniu”, semnată de Dan Nichita și Silvia Vrînceanu Nichita

În aula arhiplină a Colegiului Național Unirea din Focșani a fost lansat volumul „Elita unionistă din Focșanii Unirii. Istorii. Destine. Patrimoniu”. Cartea este semnată de politicianul Dan Nichita și soția sa, jurnalista Silvia Vrînceanu Nichita, într-o atmosferă de real eveniment cultural.


Pentru tipărirea volumului, cei doi autori au primit finanțare de la Ministerul Culturii prin Programul Acces – Anul Cărții 2019, acesta făcând parte din proiectul cultural al Asociației „Eu, tu și el”, #Povestim Focșaniul.


„Elita unionistă din Focșanii Unirii. Istorii. Destine. Patrimoniu” a însemnată o muncă asiduuă de cercetare care s-a desfășurat pe parcursul a peste doi ani în biblioteci universitare din Iași, Cluj și București, în Biblioteca Națională și Academiei, în arhive publice și private.

Cartea este o incursiune în Focșaniul de la jumătatea de secol XIX și scoate la lumină personalități ale vremii și întâmplări peste care s-a așternut colbul timpului. „Trebuie să vorbim despre o generație care a ieșit din praful istoriei, pentru că era o dezorganizare completă. Noi nu aveam instituții publice, deci și asta face parte din fenomenul de urbanizare. Ei sunt cei care le-au adus, le-au implementat, le-au pus pe picioare.


Și aveau un simț al comunității dincolo de cultura lor de grup, unul foarte dezvoltat. Adică toți erau creatori de școală, toți ctitoreau biserici (...)”, spunea unul dintre autori, Dan Nichita, într-un interviu acordat publicației Știri de Focșani.

Adauga comentariu