Video: Plutonierul adjutant Cristinel Răduță a primit distincția „Pompierul Anului” chiar de ziua fiicei sale

Cristinel Răduță, pompierul care a fost recompensat simbolic la nivel național pentru toată activitatea sa din acest an, face parte din echipa Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea de aproape 19 ani. Azi a povestit ce a însemnat pentru el distincția de „Pompier de Onoare al Anului” și a mărturisit că insigna onorifică i-a fost înmânată chiar de ziua fiicei sale. „În anul 2000 am fost repartizat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov. După 10 luni de activitate am fost transferat la Secția de Pompieri Adjud, iar din septembrie 2002 lucrez la Stația de Pompieri Vidra. Îmi place foarte mult ceea ce fac, din școala generală participam la concursurile care se organizau de către pompieri. Țin să le mulțumesc colegilor, pentru că fără ei nu aș fi putut să ajung să fiu desemnat pompierul de onoare al anului, mulțumesc comenzii unității, comandanților care ne-au sprijinit în activitate. Părerea mea este că suntem o echipă frumoasă și unită”, a spus acesta.

În primul rând au venit emoțiile, nu conștientizam, pentru că au fost mulți desemnați”, e explicat plutonierul adjutant. În prezent, Cristinel Răduță este șef gardă intervenție - stingere la Stația de Pompieri Vidra. În 2015, plutonierul adjutant a primit Semnul onorific "În Serviciul Patriei" 15 ani, iar anul acesta a primit distincția de „Pompierul lunii iunie”. Lui Cristinel Răduță i-a fost acordată insigna onorifică a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență ieri, când pompierii au fost sărbătoriți la nivel național. 

Despre ce înseamnă această distincție a vorbit și șeful ISU Vrancea, colonelul Flaviu Chiscop. „Acest titlu se acordă de 7 ani încoace, nu a fost dintotdeauna. În ultimii 7 ani, de la ISU Vrancea nimeni nu a fost nominalizat și nu a câștigat nimeni, chiar dacă propuneri am avut în fiecare an. La solicitarea Inspectoratului General, fiecare trimitem câte o propunere pentru pompierul anului, respectiv una pentru salvatorul anului. Propunerile sunt analizate la nivelul Inspectoratului General și se acordă câte unui pompier acest tilu. Într-adevăr, este o mândrie pentru mine, personal, și este o mândrie pentru colegii din Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Vrancea faptul că un coleg de-al nostru a reușit - prin modul de pregătire, prin comportament, prin modul în care a coordonat intervenția respectivă și a acționat împrrună cu ceilalți colegi. Pentru că nu reușim să acționăm singuri în problema unui incendiu.

Anul acesta, din intervențiile la care a participat, incendiul de la Tulnici din data de 1 iunie a fost să spunem cea mai importantă, având în vedere suprafața mare a incendiului și condițiile meteo nefavorabile: vânt în rafale. Însă de-a lungul carierei cu siguranță își amintește el mai bine decât cei prezenți în sală foarte multe intervenții la care a participat, și nu numai incendii. În ultima perioadă participăm la tot felul de intervenții în situații de urgență: incendii, inundații, salvări de animale, asistență persoane

Ne onorează această desemnare, ne-am fi dorit să avem mai multe persoane nominalizate în decursul timpului, dar cu siguranță că la nivel național sunt foarte mulți colegi care merită aceste titluri. Și eu am aflat în aceeași zi cu colegul meu, de fapt cred că eu l-am anunțat. Înainte să vină documentele oficiale, am fost anunțat telefonic de către colegii mei din cadrul Inspectoratului General despre decizia și aprobarea respectivului titlu. Probabil nu am fost atât de emoționat ca el în primul minut, când am aflat, dar cu siguranță când am pus mâna pe telefon și am sunat am avut amândoi aceleași emoții. E normal să fie așa, pentru că indiferent când aflăm, cum aflăm și cât de bine pregătiți am fi, anumite evenimente ne fac să avem trăiri intense”, a explicat șeful ISU.

Adauga comentariu