VIDEO: O oră și jumătate cu ministrul Tudorel Toader. Despre justiție și planuri care se întind pe „X” ani. Ministrul Justiției spune că vulturenii vor avea gaz metan în urma discuțiilor pe care dumnealui le-a inițiat cu primarul!

Ministrul Tudorel Toader a venit plin de încredere la Prefectura Vrancea, la o întâlnire solicitată chiar de dumnealui cu presa, afirmând că vine foarte des aici, în județul în care s-a născut. Numai că acum se află în calitatea sa de ministru al Justiției, a ținut să sublinieze. Tudorel Toader a vorbit ca de obicei, pe puncte, nouă la număr. Dintre acestea, doar o parte vizează concret justiția din Vrancea. În rest, am putut afla despre modernizarea Justiției: noul dosar electronic al instanțelor, noile infochioșcuri, spațiile de depozitare ale arhivelor, achiziționarea de noi mașini pentru parcurile auto ale tuturor instanțelor și așa mai departe.

Ministrul Justiției a alocat un punct și realizărilor din comuna sa natală, Vulturu, unde cei aproximativ 7.000 de localnici vor avea gaze. Ministrul a părut foarte mândru de comuna în care s-a născut: a vorbit cu duioșie despre oamenii din Vulturu, care preferă să locuiască aici și chiar dacă pleacă în străinătate, ca alți români, se întorc în patria mamă. Cu toate acestea, cifrele detaliate de acesta spun multe: de la aproape 12.000 de locuitori, acum ar mai fi 7.000 în Vulturu.

Ceea ce muncesc investesc în Vulturu. Se întorc în localitate și așa se face faptul că este o localitate absolut prosperă. Anul trecut vorbeam cu primarul - pe care îl cunosc foarte bine, pe care îl respect și pe care îl apreciez, are simțul bunului gospodar. Și îi spuneam despre posibilitatea racordării comunei la gaz metan. Nu are treabă cu justiția, știu. Dar are treabă cu viața cetățeanului în general, cu perspectivele de dezvoltare a localității. Și îi spuneam, dacă nu am putea începe - în condițiile legii - demersurile pentru o eventuală branșare, racordare a comunei la gaz metan. Sigur că a fost de acord. Am obținut avizul, aprobarea de la Transgaz, avizul de la o societate de distribuție a gazului metan, cu sediul la Galați, a fost realizat studiul de fezabilitate. Rămâne să vedem identificarea sursei de finanțare, de acoperire a cheltuielilor de branșare. Cel mai probabil, atenția va fi îndreptată spre fonduri europene”, a opinat ministrul.

Pe agenda de discuții a ministrului au fost și construcția de la zero a două clădiri în care se va împărți justiția în județ: la Focșani și la Panciu. Însă ministrul Toader nu a avansat vreun termen, ci a povestit în mare că se vor construi cândva.

Știți bine că Palatul de Justiție nu mai prezintă siguranță în exploatare, știți că autoritățile locale - cărora le mulțumim și de data aceasta, au transferat Ministerului Justiției o suprafață de aproximativ 11 mii de metri pătrați în vecinătatea Colegiului Național Unirea, în care să construim ceea ce se numește Palatul de Justiție Vrancea, cu două corpuri de clădire separate”, a explicat ministrul Toader.

Vom construi un sediu modern, care să preia din arhitectura fostului Tribunal Județean. Adică sigur, respectăm regulile moderne, dar conservăm și tradiția. Justiția are nevoie de solemnitate. Iar dacă preluăm din arhitectura fostului Tribunal tind să cred că asigurăm condițiile necesare pentru realizarea actului de justiție, solemnitatea necesară înfăptuirii justiției”, e de părere ministrul Toader. Vorbele sunt frumoase, dar să trecem la fapte palpabile: care e stadiul concret? Momentan nu s-a făcut mai nimic, nu se știe cât costă sau când va fi gata, dar construcția este o prioritate, asigură șeful Justiției:

Un alt plan este construirea unui sediu pentru Judecătoria Panciu, instanță despre care ministrul spune că nu se va mai desființa cât este dumnealui pe funcție. De aceea nu este nicio problemă investirea unor fonduri pentru construirea unui sediu adecvat. Cât va costa și când va fi gata, din nou întrebări fără răspuns. „Personal, nu cred că e adecvat ca un sediu de judecătorie, precum cel de la Panciu, să fie la parterul unui bloc, ca deasupra să se pregătească ce pregătește fiecare familie în domiciliu, iar jos să fie sală de judecată.  ...am identificat un amplasament corespunzător, cu o suprafață de teren aparținând Ministerului Transportului. La Ministerul Justiției se lucrează la documentația necesară a realizării acestui sediu adecvat”, a mai asigurat ministrul. 

Adauga comentariu