VIDEO! Fragmente de istorie: comorile din Muzeul Vrancei

Muzeul Vrancei are o colecție de peste 17.000 de obiecte arheologice înregistrate în patrimoniul județean. Dintre acestea, aproximativ 3.700 sunt monede, inventariate bucată cu bucată, cam 4.000 reprezintă obiecte de arheologie propriu-zisă, 2.200 sunt memoriale și 5.100 altele. Mai trebuie spus și faptul că cel mai mare tezaur descoperit la noi constă în 91 de piese (monede de argint) găsite de un detectorist în anul 2016. Monedele au o vechime de aproximativ 2.400 de ani și prezintă inscripții geto-dacice.


În ceea ce privește colecția numismatică, primele numere de inventar din Muzeul Vrancei au fost făcute prin anul 1953, prima monedă inventariată fiind una bizantină. „Multe dintre monedele inventariate inițial au ajunsîn colecția muzeului prin acte de donație sau au fost pur și simplu cumpărate. Unul dintre cei care au donat foarte multe obiecte, monede în special, muzeului a fost colecționarul Gheorghe Untaru”, ne-a lămurit muzeograful Aurora-Emilia Apostu.


Monedele din perioada geto-dacică păstrate la Muzeul Vrancei sunt de trei tipuri. Unul dintre acestea este tetradrahma dacică de tip Crișeni-Berchieș, localitate din comuna Irești. În 1978 a fost decoperită întâmplător în ruptura unui mal al pârâului Colți. Obiectul este din argint, are pe avers chipul lui Zeus cu barbă și datează din a doua jumătate a secolului al III-lea Î.Chr. Asemănătoare este și moneda găsită la Odobasca, o drahmă dacică, datată secolele II - I (î.Chr.).


Moneda de tip Voloșcani (după vechiul sat răzășesc din comuna Vidra) a fost găsită în localitatea cu același nume în anul 1914, chiar de copiii școlii de acolo. În sfârșit, cel de al treilea tip de monede dacice păstrate la muzeu sunt cele numite Inotești-Răcoasa. În anul 1961, Ștefan Benciu, sătean din Răcoasa, a descoperit întâmplător un tezaur care cuprindea 170 de tetradrahme dacice și două lingouri de argint. La cea dată, Muzeul de Istorie Galați a chiziționat 105 monede, alte zece fiind preluate de Muzeul de Istorie Bacău.


Monedele romane ocupă un loc de cinste în safe-ul muzeuluiși în patrimoniul județean. Fie că sunt din perioada imperială sau republicană, găsite în urma săpăturilor sau primite în urma unor donații, banii romani reprezintă frânturi de istorie de pe vremea împăraților Cezar, Traian sau Aurelian, Faustina, Commodus sau Maximus.


Un loc aparte este ocupat de tezaurul monetar de la Mănăstioara, comuna Fitionești, descoperit de un localnic în anul 1970, pe când săpa o groapă. Tezaurul se găsea la aproape doi metri sub pământ și la 800 de metri de o așezare geto-dacică aflată în punctul Cetățuia. Cei 74 de denari republicani se aflau într-o casetă metalică acoperită cu o piatră.


Se pare că monedele, toate din argint, au fost ascunse pe vremea împăratului roman Tiberius (14 – 37 e.n.), majoritatea acestora (35) fiind emise la Roma, 18 în Italia, opt în Galia, trei în Asia Mică, șase în Sicilia și patru în Spania.

 

Adauga comentariu