VIDEO! Forțele Aeriene Române și-au prezentat oferta educațională la Focșani. Bonus: un miting aviatic!

Astăzi, la Focșani, Forțele Aeriene Române și-au prezentat oferta educațională într-un mod spectaculos, am putea spune. Organizatorii nu au cruțat nimic, nici chiar efortul piloților de la Școala de Aviație Boboc care au survolat de câteva ori centrul municipiului nostru.


În jurul prânzului, Piața Unirii era plină cu sute de elevi de toate vârstele veniți să asiste la prezentarea școlilor de învășământ aeronautic. În corturi albastre și albe, cadre militare ofereau detalii cu privire la formarea ofițerilor de aviație, rachete, artilerie antiaeriană și radiolocație dar și a maiștrilor militari și subofițerilor.


„Pe lângă probele obișnuite de la celelalte arme noi parcurgem niște probe speciale la Institutul Medical de Medicină Aeronautică și Spațială de la București. Anul trecut am avut cea mai ridicată cifră de participare. După toate probele de selecție, fzice, medicale și psihologice au rămas trei pe loc. Anul acesta sunt 200 de locuri pentru Academia Forțelor Aeriene și 300 de locuri la maiștri militari și subofițeri”, ne-a spus comandorul în rezerva lector univ. dr. Jenel Tănase.


În Piața Unirii, spre bucuria țâncilor, trona răbdătoare copia în mărime naturală a avionului Vlaicu II, „pilotată” pe rând de aviatorii de ocazie. Agitația a atins apogeul atunci când avioanele au survolat tunător centrul municipiului. Telefoanele au fost scoase pentru a imortaliza momentul neașteptat și, din când în când, se auzeau strigăte de încântare.


O fată micuță de statură dar foarte cochetă în uniforma albastră a Academiei Forțelor Aeriene de la Brașov (AFA) ne-a atras atenția. Am aflat că o cheamă Narcisa și că este foarte mândră să se numere printre studenții  AFA:

„Inițial am vrut să dau la Liceul Militar dar părinții au zis că sunt prea mică, la 14 ani, să fac acest lucru, însă eu m-am ambiționat și le-am arătat că vreau și pot să-mi realizez visul. Pentru mine cariera militară mă definește iar să porți uniforma militară este o onoare”.


Ceva mai încolo, un tânăr parcă desprins din „Top Gun” privește relaxat, cu mâinile la spate, agitația din Piața Unirii. Ovidiu este deja cătană bătrână la cei 19 ani ai săi. A terminat Liceul Militar și s-a înscris la Academia Forțelor Aeriene pentru a deveni pilot de elicoptere.


„Am ales acest drum inspirat de fratele meu care, deși nu este pilot, mi-a deschis orizontul. După ce voi termina Academia mă văd într-o bază militară de aviație alături de prieteni, colegi și oameni pe care mă pot baza în orice situație. Pentru cei care vor să urmeze aceeași cale aș putea să le spun că au nevoie de doar două lucruri: voință și ambiție”, ne-a explicat Ovidiu cu zâmbetul pe buze.


Cerul de deasupra Focșaniului a fost brăzdat pentru puțin timp, spre dezamăgirea asistenței, de formații de avioane F16, MIG 21 Lancer, IAR 99 și Yac 52.

 

 

Adauga comentariu