Video: Eroii martiri vrânceni ai Revoluției din 89, onorați în CL Focșani. Printre aceștia și Marian Bobocea, care va primi o distincție post-mortem. Urmează ca o stradă din municipiu să îi poarte numele?

O întreagă „epopee” aseară în ședința de Consiliu Local Focșani, pe marginea proiectului privind acordarea de distincții revoluționarilor din municipiu. În Focșani și-au croit cale două asociații de revoluționari și, chiar dacă unele merite de luptători sunt tranșate în instanță, consilierii locali au convenit să acorde distincții simbolice celor care au obținut recunoașterea faptului că stat cu pieptul dezgolit în fața gloanțelor și luptelor crâncene din municipiu, în decembrie 1989. Aseară, consilierii locali au dezbătut un proiect de hotărâre pentru aprobarea acordării de distincții revoluționarilor focșăneni, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, respectiv pentru onorarea a celor 37 de membri ai Asociației Revoluționarilor din Decembrie 1989 - cu plachete omagiale în valoare totală de 2,85 mii lei.

Acest proiect vine după ce în urmă cu o lună, membrii Asociației Luptătorilor, Invalizilor, Răniților și Urmașilor celor Decedați în Revoluția din Decembrie 1989 au primit aceleași distincții. Ambele proiecte au fost discutate la cererea asociațiilor de revoluționari, în contextul în care anul acesta se comemorează 30 de ani de la Revoluția care a însemnat căderea regimului comunist și instalarea unei democrații fragile.

Inițial a vorbit pe subiect viceprimarul Marius Iorga, după discuțiile din comisie, și a propus două amendamente, pe marginea unei situații ivite în lista revoluționarilor nominalizați de Asociație pentru a primi distincții. Două dintre aceste persoane - Marian Bobocea și Ștefan Barbu, au decedat anul acesta, motiv pentru care viceprimarul Iorga a opinat că ar trebui să fie specificat în proiect că diplomele se acordă post-mortem. La comisii, această idee a venit de la colegul de partid a lui Iorga, Costel Bîrsan. Nu că ar fi un lucru neapărat rău. Revoluționarii trebuie cinstiți. Despre morți numai de bine, însă numele lui Marian Bobocea este asociat în acest moment cu un dosar penal în care era judecat pentru flasificarea unor documente, cu ajutorul cărora a obținut suprafețe de teren. Important este însă că ne cinstim revoluționarii, indiferent cum și-au obținut titlurile sau scandalurile în care au fost implicați.

Discuția pe subiectul acordării de distincții „la grămadă” a fost continuată de Costică Trandafir, care a atras atenția că președintele ALIRUT ,Toader Adrian, a încălcat legea și a adus răniți din alte județe. „Orașul Focșani nu a avut răniți... este o diferență între un revoluționar și un rănit. Distincțiile se dau acolo unde au fost înregistrați ca răniți în Revoluția de la 1989”, a spus acesta.

După aceasta a mai urmat și o a doua intervenție, a lui Adrian Toader. „Eu m-am mutat în 94 din București în Focșani. Deci cred că merităm. Dacă noi aici plătim impozite...”, a explicat acesta.

Pentru a dezamorsa cumva situația, au intervenit și primarul, precum și consilierii Mihai Nedelcu și Emanuel Gongu. Acesta din urmă a spus că îi pare rău că nu au fost nominalizați și cei patru focșăneni care au murit la Revoluție și a opinat că situația ar trebui îndreptată cumva la nivelul administrației locale. „L-am cunoscut pe unul dintre ei, Ghinea Dorinel, și pe familia lui. Din păcate, a mai rămas în viață doar sora. M-aș fi așteptat ca familiile celor patru să primească aceste distincții. Aș putea face un amendament, ca și familiile celor patru focșăneni decedați la Revoluție să primească distincții”, a spus Emanuel Gongu. 

Consilierii locali au arătat că nu se joacă când vine vorba de clipe importante. La îndemnul lui Mihai Nedelcu - președinte de ședință, a urmat un moment de reculegere pentru a-i cinsti pe eroii martiri vrânceni ai Revoluției din 1989. Nu doar pe cei patru focșăneni care și-au dat viața în 89, ci și pe ceilalți, care au murit de-a lungul timpului. Iar unul dintre numele rostite a fost și cel al lui Marian Bobocea.

După momentul solemn, consilierul Gongu a propus un alt amendament: cum două străzi din municipiu se numesc deja Florin Crețu și Dorinel Ghinea, pentru a face o dreptate istorică, și alte străzi ar trebui să împrumute numele eroilor. Nu a precizat domnul Gongu la care eroi se referă: la cei patru care au murit atunci, la Revoluție, sau la toți cei care au decedat în acești 30 de ani, printre care și Marian Bobocea.

Adauga comentariu