VIDEO! Echilibrarea bugetelor locale făcută pe criterii politice? Marian Oprișan: „Dacă vreți să procedați ca Iohannis, nu aveți decât să faceți același circ!”

Ședința extraordinară convocată astăzi de președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, a avut ca scop repartizarea sumelor defalcate din TVA și a celor din impozitul pe profit către primăriile din județ pentru echilibrarea bugetelor locale. Ca la fiecare dată când se discută această problemă au ieșit discuții între consilierii PNL și președintele CJ, consilierii PSD preferând s-o facă pe mortăciunile în păpușoi, ca de obicei, buni doar la ridicat mâna la ședințe.


Nu am spune că situația a fost chiar tensionată. Mai mult, în comparație cu alte ședințe, Marian Oprișan a fost deosebit de rezervat, preferând să nu răspundă consilierilor PNL și să arunce pisica în ograda direct „orului economic, Dumitru Diță.


Pe scurt, opoziția a considerat că cele 14,33 milioane de lei (provenite din TVA și impozitul pe profit) a fost împărțite discreționar de către CJ. Adică primăriile PSD au primit mai mult decât cele PNL.

„Suma s-a împărțit după principiul doi lei la putere și un leu la opoziție. Și vorbim de 14,33 milioane lei. Domnule președinte, aveți reprezentativitate pentru toți vrâncenii, nu doar pentru cei cre locuiesc în comunele conduse de primari PSD, de ce nu-i tratați în mod egal pe toți?”, l-a întrebat consilierul Cristi Irimia pe Marian Oprișan.


Decanul de vârstă al consilierilor liberali, Emilian Diaconu, a ținut să atragă atenția că nu s-a respectat Legea bugetului de stat pe 2019, în sensul că primarii nu au fost consultați (în termenul legal de șapte zile) cu privire la necesitățile finaciare pe care le au. Emilian Diaconu a făcut referire la proiectele de infrastructură care necesită cofinanțare, cele de dezvoltare locală și, acolo unde este cazul, la finanțarea unor primării care nu dispun de fonduri pentru funcționare. Consilierul liberal a mai insistat și asupra faptului că banii sunt repartizați în mod părtinitor pentru primăriile PSD.


„De ce nu au fost consultați primarii, de ce nu s-a respectat legea? Cota de 7,5% se repartizează după criterii legale, nu după calitatea primarului de membru PNL sau membru PSD. Aceste crriterii sunt stabilite exact în Legea bugetului pe 2019 și reprezintă sume necesare pentru dezvoltarea, cofinanțarea sau funcționarea comunei. De ce repartizarea se face pe criterii politice și nu pe cele precis determinate în lege”, a întrebat Emilian Diaconu.


De altfel, liberalul a propus și un amendament (care a fost respins de PSD și ALDE) conform căruia ar fi trebuit să se ia de la orașul Odobești 1,7 milioane de lei și să se aloce câte o sută de mii de lei fiecărei comune care a primit de la CJ suma de o sută de mii de lei. În continuare, consilierul Liviu Bostan s-a adresat președintelui CJ Vrancea și a ținut să-i reproșeze lipsa de onestitate față de simpatizanții PSD care locuiesc în comunele administrate de primari liberali și care nu au primit fonduri suficiente.


„Ați afirmat că sunteți președinte pentru toți vrâncenii, cum le veți explica votanților PSD din comunele care au fost văduvite de această repartizare? Este un act lipsit de onestitate ceea ce ați făcut dumneavoastră prin modul cum ați repartizat aceste sume. Este cu atât mai grav cu cu asemenea lucruri se întâmplă de mai mulți ani”, a spus Liviu Bostan.


Pentru că PSD și ALDE dețin majoritatea în consiliul județean, proiectul a trecut în vociferările liberalilor. Marian Oprișan a ținut să replice pe finalul ședinței că liberalii bagă bețe în roate bunului mers la județului după pilda președintelui României:

„Dacă vreți să procedați și dumneavoastră cum a procedat președintele României, domnul Klaus Iohannis când a întârziat bugetul până aproape de sfârșitul lunii martie, în așa fel încât copii să nu poată încasa alocațiile mărite, nu aveți decât să faceți același circ. Dacă aveți alte întrebări vă rog să le faceți în scris!”, a încheiat maiestuos Marian Oprișan.


La sfârșitul convocării, unii dintre liberali au avut câteva replici cu Marian Oprișan. „C-așa-i în tenis!”

 

Adauga comentariu