Video! Curent electric cu porția. Cătunul Boșcani așteaptă cu sufletul la gură luminița de la capătul tunelului!

La câțiva kilometri de al doilea oraș ca mărime din Vrancea, Adjud, se află un cătun unde energia electrică este o resursă mai mult decât prețioasă. Atunci când îl au, oamenii locului folosesc cu mare prudență curentul electric, prețuindu-l ca pe ceva foarte valoros. Tensiunea este atât de slabă în localitate, încât localnicii țin în priză doar televizorul. Acum, primăria le promite instalarea unor panouri fotovoltaice pe fiecare casă, însă oamenii sunt foarte sceptici.


Cătunul Boșcani este situat doar la câțiva kilometri de cel de al doile oraș ca mărime și importanță din Vrancea, Adjud. Cu toate acestea cele 30 de gospodării din localitate au o mare problemă: de ani buni, oamenii nu au beneficiat de energie electrică întrucât administrația locală nu și-a permis o asemenea investiție. Cu toate acestea, ca să nu spună că nu au făcut, totuși, nimic, primăria s-a prefăcut la un moment dat că ar aduce lumina la Boșcani. Dacă nu în case, că era prea scump, măcar pe străzi.


Din nefericire pentru toți cei care au sperat că problema va fi rezolvată, lecția bine știută de orice cetățean cu drept de vot din 1990 încoace s-a repetat. S-au instalat stâlpi, s-au întins ceva fire și au fost montate becuri. După care becurile au fost înlocuite și cătunul a rămas tot în beznă. Practic, la lăsarea nopții nimeni nu mai are curajul să iasă pe stradă de frica haitelor de câini ori chiar a răufăcătorilor.


Situația oamenilor din Boșcani nu este ușoară. Vă dați seama, în secolul tehnologiei absolute o mână de români din Adjud nu pot folosi nici măcar mașinile de spălat. Oamenii au ajuns la capătul răbdării și aproape că și-au pierdut speranța în ceva mai bun. Norocul tuturor a venit de la o centrală veche a fostului Combinat Vrancart. Fără această șansă, oamenii nu ar fi avut nici acum lumină în casă. Asta o confirmă și cetățenii din Boșcani.


Iată, însă, că primăria s-a hotărât să facă ceva, bineînțeles nu cu bani de la buget. Un proiect în valoare de aproape o sută de mii de euro va lumina casele din cătun și va da șansa primăriei să rezolve și problema iluminatului public. Fiecare casă din Boșcani va avea un panou fotovoltaic care va asigura necesarul de curent electric pentru o gospodărie. Totul gratis cu o singură condiție: panourile nu vor putea fi luate de cetățeni dacă aceștia vor decide să se mute. Iată ce spune viceprimarul municipiului Adjud, Claudiu Cristea:

 

Adauga comentariu