VIDEO! Câinii polițiști - parteneri de nădejde ai oamenilor legii chiar și după „pensionare”

Printr-un anunț, IPJ Vrancea face cunoscut că va ceda cu titlu gratuit șase câini ciobănești germani care și-au pierdut aptitudinile de serviciu sau au anumite probleme medicale. Patrupedele, patru masculi și două femele, au vârste cuprinse între 5 și 12 ani și-au îndeplinit cu conștiinciozitate „atribuțiile de serviciu”, fiind antrenați pentru patrulare, intervenție la evenimente, identificare urme, tutun și droguri.


Echipele canine din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ VN au participat la numeroase misiuni, din cele mai diverse și, nu de puține ori, au contribuit decisiv la rezolvarea unor cazuri foarte grele. Agentul șef principal Dănuț Tărăboacă este de 25 de ani în poliție și, de 13 ani, lucrează cu cîine de urmă. Relația dintre câine și conductorul său este specială și nu se rezumă doar la atribuțiile pe care trebuie să le îndeplinească împreună. Pe parcursul timpului, câinele polițist depășește statutul de animal, devine partener și chiar un membru al familiei conductorului.


Dănuț Tărăboacă își amintește și acum de cazurile pe care le-a rezolvat cu partenerul său patruped: „Țin minte, la început, în 2010, am avut o spargere în comuna Vînători, la o fermă din câmp. Condițiile erau ideale pentru urmă, proprietarul a fost inspirat și nu a pătruns în incintă ca să nu deterioreze urma de miros de la infractor. Câinele m-a condus fără probleme până în curtea făptașului, acolo unde au fost găsite și bunurile sustrase”.


Nu este singurul caz rezolvat prompt de echipele canine. În 2016, doi copii din comuna Vrîncioaia au dispărut de acasă iar autoritățile au mobilizat efective importante pentru a-i găsi. Printre cei care au participat s-a aflat și agentul șef principal Dănuț Tărăboacă. Câinele său a luat urma și a rezolvat enigma fără greș conducându-i pe oamenii legii exact acolo unde se aflau copiii: ascunși într-o pubelă din comună.


Datorită acestor legături sufletești, dezvoltate de-a lungul anilor petrecuți împreună, polițiștilor le este foarte greu să renunțe la câini, chiar și după ce aceștia îmbătrânesc, își pierd abilitățile sau sunt loviți de boală. În cele mai multe cazuri, după ce sunt clasate, patrupedele sunt luate acasă de partenerii lor, conductorii.


Și chiar dacă acești câini polițiști ajung în curtea altor oameni, conductorii ne-au spus că nu există nici un pericol. Animalele sunt foarte bine dresate și nu devin agresive decât la comandă. Pentru a ne convinge de acest lucru, conductorii ne-au arătat câteva exerciții cu doi dintre câinii activi ai Serviciului Criminalistic.


 

 

Adauga comentariu