Video: Bugetul participativ, caracterizat de primarul Misăilă ca „Fata Morgana”. Noi am spune că e o nebuloasă: „Ideea de a aloca 5% dintr-un buget și să lași la dispoziția unui grup de cetățeni care să dispună de acest buget, în primul rând este ilegal”

În Focșani avem un primar care în teorie ar trebui să fie „brici” în ceea ce privește banii și bugetul. Iar de unde nu-i, poate învăța cu ajutorul specialiștilor. Dar dacă și în domeniul în care ai activat ani buni faci gafe, aceasta spune multe. Pentru cine nu știe, primarul Cristi Misăilă a avut o carieră de succes la Direcția Generală a Finanțelor Publice și la Garda Financiară, unde a deținut chiar funcții de conducere. Numai că astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Cristi Misăilă a încurcat borcanele: în viziunea dumnealui, buget participativ înseamnă să dai bani pe mâna cetățenilor! În realitate, un buget participativ înseamnă că omul simplu poate face propuneri de proiecte, proiecte care se analizează de specialiști, iar mai apoi pot fi sau nu alocate fonduri pentru cele mai răsărite. Firește, pentru aceasta bugetul local trebuie să prevadă fonduri la acest capitol.

Discuția pe tema bugetul participativ a venit după ce jurnaliștii l-au întrebat pe primar care e situația cu proiectul de buget participativ depus de USR la registratura primăriei. Primarul a recunoscut că știe despre ce este vorba. Dar, ca de obicei, restul sunt total „pe lângă”. „Eu vreau să îi întreb atât pe cei de la USR: dacă știu administrație. Dacă știu ce înseamnă un buget participativ. Și dacă știu ce înseamnă ca un cetățean să facă un proiect. Da, putem discuta despre anumite teme de proiecte pe care să le putem finanța din bugetul local, pe care cetățenii să le prioritizeze. Dar procedura pentru a derula un obiectiv, pentru a demara un obiectiv de investiții este foarte greoaie și trebuie făcută tot de aparatul de specialitate al primăriei. Din punctul meu de vedere, e așa... o Fata Morgana, acest buget participativ”, a opinat primarul.

Ulterior, cu jumătate de gură, a admis că va iniția niște discuții „imediat ce vom avea proiectul de buget al Municipiului Focșani elaborat și publicat. Vom fi în perioada de consultări publice, vom discuta cu cetățenii și vom face exact... ce vom putea adăuga la lista de proiecte pe care le avem deja în derulare. Dar acest buget participativ repet, din punctul meu de vedere, este mai mult așa... pentru a face campanie electorală. Noi nu am început nicio campanie electorală, deși văd că alții trepidează de mult”.

Cireașa de pe tort a venit spre finalul discuției pe marginea acestui subiect, când s-a dovedit cam câtă nebuloasă o reprezintă bugetul participativ. Nu ar strica totuși ca domnul primar să mai discute cu colegii din Asociația Municipiilor din România, unde afirmă că se face administrație și nu politică. Și poate va fi mai lămurit despre bugetul participativ.

Adauga comentariu