Video: Bugetul municipiului, lovit de cheltuielile cu asistența socială. Primarul Focșaniului: „Dacă s-ar rămâne la vechea formulă, atunci într-adevăr ar fi un câștig real pentru bugetele locale”

Visteria Municipiului Focșani ar putea fi golită rapid dacă va fi nevoie să suporte și cheltuielile cu asistența socială. Ieri, primarul Cristi Misăilă s-a declarat cât de cât mulțumit de bugetul alocat pe 2019, însă a recunoscut că îl încurcă un anumit aspect. Dacă până acum cheltuielile cu asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități și ai asistaților social erau suportate 90% din bugetul de stat, acum ponderea pusă în sarcina bugetelor locale a crescut simțitor. Cu toate acestea, primarul a asigurat că Focșaniul se scaldă în bani la capitolul investiții, aici punând la socoteală și excedentul de peste 36 milioane de lei.

Aș fi fost mulțumit de buget dacă nu s-ar fi transferat toate acele cheltuieli cu asistații sociali și asistenții personali în sarcina bugetului local. Prin creșterea cotei alocate din impozitul pe venit de la 43% la 60% avea loc o creștere a încasărilor, de la 52 de milioane la aproximativ 66 de milioane de lei. Însă această cheltuială cu asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități și a asistaților social e în valoare de aproximativ 21 de milioane, ceea ce înseamnă că ne va duce la un deficit de aproximativ 7,5 milioane de lei. Practic, prin creșterea acestei cote de la 43 la 60%, și în situația în care nu ar fi fost această creștere, dar având în vedere creșterea de la 750 de lei pe cap de locuitor la 1.200 de lei, tot ar fi fost un beneficiu pentru municipalitate. ...Aplicând cota de 60% impozitul pe venit avem încasare de 68 milioane 400 mii lei doar din impozitul pe venit, adăugăm la acesta taxele locale de 46 milioane și 630 mii lei, ceea ce reprezintă un total mai mare decât pragul minim garantat, adică undeva la 115 milioane de lei. Dacă în proiectul de buget s-ar reveni asupra acestei modalități de suportare a cheltuielilor pentru asistenții personali, pentru persoanelor cu dizabilități și s-ar rămâne la vechea formulă, adică 10% buget local, 90% buget de stat, atunci într-adevăr ar fi un câștig real pentru bugetele locale”, a opinat primarul Misăilă.

Acesta a asigurat că va fi prezent la discuțiile care vor avea loc astăzi între primari și președintele PSD Liviu Dragnea. Nu știm dacă își va spune punctul de vedere, cert este că nu a dorit să comenteze declarațiile șefului său direct pe linie de partid, conform cărora Asociația Municipiilor din România este un organism politizat. „Eu fac administrație, nu fac politică. Este o Asociație unde facem pur și simplu administrație, pentru că în cadrul Asociației sunt primari de toate culorile politice și acolo punctul de vedere este unanim. Adică ne dorim să avem bugete prin care să putem asigura toate serviciile, dar totodată să avem și buget pentru investiții”, a spus Misăilă.

Adauga comentariu