Viața la țară în 2019: în Tâmboești localnicii au apă câteva ore pe zi, iar CUP dă vina pe seceta prelungită. „De atâția ani de când au preluat sistemul nu au făcut nicio investiție”, explică primarul comunei

Așa cum pentru multe rele din țara asta de vină este statul paralel, lipsa apei din unele comune din Vrancea este pusă de CUP în cârca secetei. Că plouă, că ninge, că avem cod roșu, portocaliu sau... verde, în Tâmboești localnicii sunt anunțați sec că apa e cu porția din cauză că seceta e prelungită, iar consumul depășește posibilitățile de furnizare ale sistemului de alimentare. Cel puțin asta se arată într-o adresă trimisă ieri de SC CUP SA către Primăria Tâmboești.

În aceeași zi însă, și primăria a trimis o adresă către CUP, fără răspuns, momentan.  

Și, pentru a ne lămuri, am sunat la primarul localității, Mariean Pleșea. Ce poate face primăria pentru a asigura „un lux” al anului 2019: apa curentă? Așa ne-a explicat primarul că soluții administrative la nivel local nu prea există, și, chiar dacă apa la robinetele localnicilor picură, problemele curg.

„În 2010 - 2011, sistemul de alimentare cu apă a fost predat la SC CUP SA. De atunci nu au mai făcut nicio investiție, nimic, iar eu în acest sistem nu pot să bat un cui. Dacă bat un cui, mi-l impută Curtea de Conturi. Anul trecut m-au presat să cumpăr două terenuri pe care să facă foraje. Am cumpărat, le-am pus la dispoziție ca să facă alte foraje. Dacă îmi spuneau că nu e grabă, poate cumpăram mai ieftin. De un an nu au făcut nimic, iar noi în continuare nu avem apă.

Nu am cantitatea de apă, apometrele se învârt în gol și oamenii plătesc aerul... Oamenii și-au făcut băi, chiar îmi spunea cineva acum două zile că i s-a stricat mașina de spălat, din cauză că s-a oprit apa. Nu mai zic de calitatea apei, bazinele sunt sub orice critică, pe afară nici nu îți vine să crezi că bei apă din acele bazine. O familie întreagă a ajuns cu copiii la spital că au băut apă de acolo”, ne-a spus primarul Pleșea.

Și totuși, ce e cu seceta?, am întrebat noi.

„Știți dumneavoastră, e ca și cum ar fi la mine acasă. Dacă eu am făcut o fântână și nu am apă, asta înseamnă că stau așa toată viața?  O mai adâncesc, caut altă sursă, găsesc soluții. Adică ei de atâția ani de când au preluat sistemul nu au făcut nicio investiție. Și mie mi-ar conveni să îmi dea cineva o mașină gratis, automat că merg în câștig. Așa fac ei: sistemul de alimentare a avut o investiție de 20, 25 de miliarde, dacă rețin eu bine. Cui nu îi convine să ia „să mulgă” o alimentare cu apă? Și dacă nu a fost bună, de ce ai luat-o sau de ce ai recepționat-o? Sau pune că au fost deficiențe, de acord, dar tu nu ai reușit să reglementezi nimic?

Mie mi s-a promis că vor face cele două foraje, nu am avut pretenția să fie gata toată investiția, dar măcar astea să fi fost făcute, că am cumpărat acele terenuri din banii comunei. Măcar să le fi făcut, să se suplimenteze cantitatea de apă cu 30, 40%. Chiar dacă nu aș ajunge la necesar, cât de cât am avea zilnic apă. Ei acum dau dimineața și seara câte trei ore, dar mai târziu parcă văd că vor da o dată la trei zile. Și atunci ce fac oamenii din comună?”, se întreabă retoric primarul.

Adauga comentariu