Viața în instanță: avocații sunt imuni la coronavirus

Later edit: Din ce povestesc avocații, la secția comercială s-au luat alte măsuri. Judecătorii stau în sala de judecată, care într-adevăr este o cămăruță mică și „intimă” și, pentru a se evita contactul cu părțile și avocații, la intrare a fost amplasată o măsuță cu un microfon. Astfel, când se strigă un anumit dosar, părțile/ avocații își pot susține cauza la acel microfon, la o depărtare sigură de judecători și grefierul de ședință.

Teama de infectare cu coronavirus duce la luarea de măsuri în instituțiile publice, unde afluxul mare de persoane într-adevăr este o problemă. Nu știi cine unde a fost înainte de a-ți păși pragul sau cu cine a luat contact. Dacă Tribunalul Vrancea anunța săptămâna trecută că au fost luate unele măsuri pentru a evita pe cât posibil o epidemie, în prezentul apropiat cei care au intrat pe holurile instanțelor au avut surpriza să constate noi reguli.

Toate bune și frumoase! Instanțele se protejează! Au dispus ca dosarele să se ia pe rând, astfel încât avocații și părțile stau la ușă așteptând să fie strigate. Nu avem voie în sală. Nu merge stația, nu merge sistemul de afișare al dosarelor. Noi avocații însă putem sta pe sală ...pentru noi nu există Covid-19 , ori poate suntem imuni”, scrie un avocat vrâncean.

Asta nu ar fi nimic, pentru că alte instanțe din alte județe au trecut la un nivel superior, după cum au atras atenția reprezentanții Sindicatului Dreptatea:

...majoritatea instanţelor de judecată şi parchetelor nu respectă norme minime de sănătate şi securitate în muncă, asta o ştim, cu toţii, atât noi, personalul din Justiţie, cât şi justiţiabilii şi avocaţii care vin în contact cu spaţiile insalubre în care ne desfăşurăm activitatea.

Că se încearcă informatizarea sistemului judiciar fără dimensionarea corespunzătoare a schemelor de personal şi prin dezvoltarea de programe informatice care mai degrabă grevează activitatea de judecată, în loc să o eficientizeze, iarăşi ştim, tot noi, cei care le utilizăm şi care aflăm zilnic că ne revin alte atribuţii noi...

Că grefierii îndeplinesc şi orice alte sarcini de serviciu date de președintele instanței, președintele de secție sau de președintele completului de judecată, iarăşi ştim, însă ne aşteptam ca acestea să fie specifice funcției de grefier și în raport cu competențele și pregătirea profesională, iar nu de personal cu atribuții de curățenie.

Astăzi, am aflat o formă de prevenire a răspândirii virusului Covid-19 şi anume că „Înainte de ședințele de judecată, grefierii vor dezinfecta în sălile de judecată tot ce ar putea fi atins”.

SNGJ Dicasterial a solicitat, de urgenţă, o întrevedere cu conducerea Curţii de Apel Timişoara”, 

Adauga comentariu