A venit circul în Focșani! Un spectacol deosebit prezentat de „Americano Vargas”. Directorul artistic I. Ion: „Veniți la spectacol, o să plecați mai fericiți!”

Circul „Americano Vargas” a ajuns din nou în Focșani, pe Stadionul „Tineretului”, fostul „23 August”. Chiar dacă de data asta nu există numere cu animale, organizatorii spectacolului asigură publicul că nu va avea timp să se plictisească. În arenă vor fi prezentate numere excepționale de acrobație, echilibristică, jonglerie iar clovnii vor încânta lumea prezentă în tribune.

Nu vor lipsi surprizele. Spre încântarea copiilor, la Focșani vor ajunge eroii din benzile desenate: Spiderman, Batman și Captain America – care o va face și pe omul ghiulea – număr în premieră în România. O altă surpriză va fi și apariția eroului din filmul Transformers, Bumblebee.

Pentru ca toată lumea să se bucure de spectacol, organizatorii au fost peste măsură de inventivi. În principiu, biletul costă 40 de lei pentru un adult și 30 de lei pentru un copil. Cu toate acestea, dacă un adult vine însoțit de un copil, acesta va putea intra gratuit. Mai există posibilitatea de a intra în posesia unor vouchere, însă toate aceste informații se găsesc pe pagina de Facebook a Circului „Americano Vargas” și la telefon 0753848079.

Noi am făcut o vizită acolo unde are loc spectacolul, pe Stadionul Tineretului, și am discutat cu directorul artistic al circului Ion Ion. El ne-a povestit câte ceva din lumea de astăzi a circului oferindu-ne detalii și despre turneul artistic din care face parte și Focșaniul.

Reporter: Bine ați venit la noi!

Dir. Artistic I. Ion: Nu suntem pentru prima oară în Focșani, am mai fost mulți ani la rând. De data aceasta s-au schimbat locațiile și a asta a fost un mic dezavantaj pentru noi. Lumea nu prea știe unde suntem. Oricum, Circul „American Vargas” a venit cu un spectacol nou pentru publicul de la dumneavoastră.

Din păcate nu mai sunt animale dar avem o trăsură de ponei și, pe lângă asta, multe atracții pentru cei mici: super eroi în arena circului, Bumblebee – mașina transformer în mărime naturală care se face robot, îi avem pe Spiderman, Batman, Captain America care, în cele din urmă se va transforma în omul ghiulea. Pe lângă toate acestea avem acrobație de bună calitate, jonglerie, echilibristică, numere clasice de circ.

Omul ghiulea este un număr în absolută premieră pentru România, un număr de foarte mare curaj, un număr senzațional. Nu că o spun eu, să știți că astea sunt reacțiile publicului spectator după ce se termină spectacolul.

Circul este din Serbia. Este o familie cu tradiție îndelungată în arta circului, de două sute de ani. În România sunt de 14 ani și au mai fost de câteva ori în Focșani, de asemenea cu programe noi. În trecut se aduceau animale sălbatice: tigri, lei, elefanți. Acum am adus alte atracții, nu mai puțin spectaculoase, ca să spun așa.

R: Cum este publicul?

Dir. Artistic I. Ion: Am fost la Călărași, Constanța, Slobozia și acum suntem aici. Până în noiembrie,atunci când o să înceapă frigul, o să fim plecați în toată țara. La vară, între iunie și sfârșitul lui august, suntem la Mamaia. Este un circ cu program de calitate, nu e bine să te lauzi dar asta este realitatea.

R: Cum a fost aseara, la prima reprezenteție?

Dir. Artistic I. Ion: Vă spun sincer că Focșaniul este unul dintre orașele bune de circ, adică atunci când venea circul în Focșani era foarte multă lume. Aseară, la prima reprezentație, vă spun sincer, a fost un dezastru. Cred că este din cauza locației. Multă lume a spus că nu cunoaște locul. Noi o să stăm până duminică, inclusiv.

R: Mai merită să faci circ?

Dir. Artistic I. Ion: Eu am 55 de ani și o fac de la 15 ani... din plăcere. Ăsta a fost visul meu. Familia Vargas, spre exemplu, are două sute de ani în domeniu, face asta din generație în generație, așa cum se transmite și această meserie, de altfel. Dacă mai merită...? Financiar nu a meritat niciodată, întotdeauna am fost plătiți mai prost decât meritam dar...Cel mai important pentru un artist de circ sunt aplauzele și felul în care te privește lumea. Noi suntem mai poeți...

R: Cum vedeți pe viitor această meserie?

Dir. Artistic I. Ion: În circul românesc este o foarte mare tradiție. Am avut trupe care au câștigat premii extrem de importante din domeniu: clovnul de aur, clovnul de argint, premii la Monte Carlo, la Moscova și la marile competiții internaționale. În orice caz, s-au deschis școli particulare în București și Brașov plus Circul de Stat. Dar ca diferență, pe vremuri erau cam 700 – 800 de artiști, acum mai sunt vreo 50 la Circul de Stat, oameni care mănâncă bani mulți.

Circul a fost o afacere profitabilă pentru stat. Ani la rând a susținut Opera Națională, Opereta. Ca o concluzie, această meserie se mai poate face dar trebuie să-ți placă. Să faci un număr de circ nu este la îndemâna oricui, trebuie să ai niște calități speciale, necesită foarte, foarte multă muncă... Eu sunt optimist!

R: Mesaj pentru cei din Focșani care mai stau în dubii?

Dir. Artistic I. Ion: Veniți cu încredere la spectacol, o să plecați mai fericiți!

 

Adauga comentariu