Varză, viezure, mânz

M-am simțit onorată aseară, când mânuța-mi a scrijelit pe Facebook un răspuns pentru însuși directorul Direcției Relații și numaiconteazăce din Primăria Focșani. Inițial, când am primit notificarea de la Mark, am căutat să îmi aduc aminte ce mama zmeilor am scris despre cel mai iubit fiu al focșănenilor sau despre instituția pe care o conduce. Altfel de ce i-ar fi sărit în apărare stimatul Dan Gabriel Grigoraș Mocanu, director DRII? M-am gândit și la Carul cu boi, dar nu mi-a venit nicio idee. Răspunsul l-am primit abia după ce am dat click. Ei, ce să vezi? După adevărate sforțări și un brainstorming de o zi, în liniștea nopții, domnul Grigoraș a fost delegat să facă poliția gramaticii pe Facebook-ul Știri de Focșani în ceea ce privește un text vechi. Și-a luat inima în dinți... Dar ca de obicei, a dat pe lângă.

Măcar nu a sărit la bătaie, dar cine știe ce se întâmpla dacă eram față în față?

Pe principiul „băh, nu ai tu școală câtă vacanță am eu”, stimabilul director mi-a atras atenția că într-un text legat de iubirea primarului Misăilă pentru ilustra Maria Grapini e o greșeală. O greșeală, doamnelor și domnilor, o greșeală într-un text în care chiar eu, Nicoleta Cristea, subliniam că acești iluștri care ne conduc sunt cam varză la gramatică. Așa ceva... Off with her head! Ei bine... supărarea mare a fost că am scris duamnă în loc de doamnă. Iar domnul Grigoraș a fost suficient de drăguț să remarce asta asumat, de pe profilul dumnealui, drept pentru care îi mulțumesc! A făcut și capturi și ecran, în speranța că mă voi umple de rușine. Cum ar veni, pentru a avea dovada:

Numai că în text sunt cel puțin două greșeli INTENȚIONATE. Nu-l mai deschid să verific, că nu vreau să îmi fac accesări și să îl supăr pe domnul primar.

Textul fiind un răutăcism, un pamflet cum ar veni, sau nah, glumă - mai pe înțelesul celor care dau pe afară de gramatik, e permis. Practic, mi-e permis să scriu despre Grapini (alintată Grapy) că este duamnă. Și dacă scriu Veorica, de exemplu, marea majoritate a oamenilor știu că e vorba de ilustra primă, aleasă după asemănarea (adică prostia) ăstora din fruncea țării. Acum stau și mă întreb unde s-au ascuns social democrații capabili și cu adevărat valoroși. Că sunt, știu că sunt pe undeva. Lipsesc aproape cu desăvârșire la Primăria Focșani și prin alte instituții de-ale noastre, dar...

Una peste alta, eu una sunt capabilă să scriu (aproape) corect. Cu siguranță știu să citesc de pe o foaie fără să stâlcesc cuvinte. Știu chiar și câteva cuvinte străine, sau cuvinte vechi din limba dacilor. Numai domnului Grigoraș nu i-am mai dat eu explicații!

  Explicații:   

  numaiconteazăce - nu mai contează ce

  click - e din engleză

  brainstorming - tot în engleză

  off with her head - idem

  băh - bă

  nah - na

 gramatik - gramatică

 duamnă - doamnă, doamnă, doamnă!

Grapy - Grapini

Veorica - VV Dăncilă

Da e bine că vă mândriți cu d'alde Grapini, Viorica sau Iordache. Cu toate că lista ar fi mult mai lungă.

Adauga comentariu