Urgența este pentru Urgențe? Echipajele SMURD, chemate să preia persoane „supraponderale” de 60 de kilograme!

În plină campanie „Urgența este pentru Urgențe” aflăm că nu doar populația de rând ar trebui să conștientizeze importanța unui apel la 112 și a unei solicitări a serviciului de urgență. Luna trecută, ca jurnaliști interesați de intervențiile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” Vrancea, am aflat cu stupoare că ambulanța SMURD a fost solicitată să intervină pentru a prelua o persoană supraponderală care cântărea... 60 de kilograme! Atât și nimic mai mult. Nu era un accident sau un incendiu, nu era vorba despre nicio situație de risc. Unei persoane care locuia la parterul unui bloc din municipiu i s-a făcut rău. La fața locului a ajuns o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean și s-a considerat că trebuie solicitată încă o mână de ajutor. O targă, mai bine spus, a echipajului SMURD. Ambulanța SMURD nu a plecat de capul ei, ci a fost solicitată. Caz real, de manual.

În aprilie, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, a elaborat campania „Urgenţa este pentru Urgenţe”, „în vederea educării publicului larg cu privire la importanţa modului în care sunt folosite serviciile de urgenţă, respectiv numărul unic de urgenţă 112”. Probabil mulți dintre dumneavoastră știu unul din clipuri: femeia care sună la 112 pentru o banală răceală: „Am exagerat, nu mă doare inima, sunt doar puțin răcită, dar m-am gândit că așa ajungeți mai repede”. Cadrele medicale au ajuns mai repede, dar în schimb o persoană care avea reală nevoie de ajutor specializat a murit, pentru că nimeni nu era liber să o preia: „Apelurile abuzive pot ucide!”.

În acest context, în mai, aflăm despre o intervenție medicală a SMURD: „transport persoană supraponderală. La solicitarea SAJ, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani a intervenit în municipiul Focșani, cartier Bahne, pentru transportul unei persoane de aproximativ 60 de kilograme, de la locuința situată la parterul unui imobil, până la ambulanța SAJ”. Comunicarea semi-oficială a ISU Vrancea, din mai, la solicitarea mass-media. Firește, după ce am aflat de incredibilul caz al persoanei supraponderale de 60 de kilograme, am făcut o solicitare. Putea fi vorba despre un copil de 60 de kilograme, caz în care solicitarea SAJ se justifica cumva, era vorba despre o persoană supraponderală.

Numai că tabloul este mult mai amplu.

Totuși, cine și cum solicită ajutorul SMURD al ISU Vrancea? „Echipajele de intervenție, incluzând și echipajele Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerarea (SMURD), pot fi anunțate atât prin apel la numărul unic de urgență 112, cât și prin anunțare directă, despre producerea unei situații de urgență. Referitor la cazurile în care se intervine pentru asistența persoanelor greu transportabile, suplimentarea forțelor de intervenție se face de către structurile specializate”, se arată într-un răspuns primit de Știri de Focșani din partea ISU Vrancea. Revenind la situația concretă din mai, supraponderalul de 60 de kilograme fusese solicitat de SAJ... până la SAJ. Nu la sediu, ci până la ambulanța parcată în fața blocului din Bahne.

Evident, există o explicație. În alte cazuri, nu și în exemplul concret. „Echipajele inspectoratului intervin pentru asistența persoanelor, la solicitarea echipajelor SAJ/SMURD, în cazul în care se constată că, din cauza circumstanțelor existente (căi de acces înguste, scări abrupte, zone greu accesibile, etaje superioare ale clădirilor, precum și greutatea și starea de sănătate a pacienților), transportul pe targă al pacienților trebuie asigurat în condiții de siguranță. De la începutul anului 2019 până în prezent (finalul lunii mai - n.r.), s-au înregistrat 32 de intervenții pentru asistența persoanelor și transportul acestora către ambulanțele SAJ, comparativ cu anul 2018 când au fost 26 de intervenții”, se mai precizează în răspuns.

Treizeci și două de intervenții! Câte dintre acestea erau probleme reale la care era nevoie de ajutorul specializat al SMURD? Greu de spus!

Echipajele inspectoratului au asigurat asistența persoanelor greu transportabile pentru ca acestea să fie preluate de echipajele SAJ. Greutatea medie a pacienților a fost de aproximativ 150 de kilograme. Greutatea persoanelor cărora li s-a acordat asistență de către echipajele serviciilor de urgență profesionistă a fost cuprinsă între 60 și aproximativ 200 de kilograme”, a mai precizat aceeași sursă. Negru pe alb, oficial: 60 de kilograme. SMURD este solicitat să intervină pentru a transporta câțiva metri „o persoană greu transportabilă”. Aceasta în condițiile în care ambulanța SMURD este gândită cu un rost în astfel de situații: intervine pentru a ajuta acolo unde nu există logistică, în concret o targă care să susțină o greutate de peste 170 de kilograme.

În dotarea SMURD există mai multe tipuri de autospeciale (ambulanțe tip B2, autospecială pentru transport personal și victime multiple), care au în dotare diferite tipuri de tărgi pentru transportul pacienților. Capacitatea maximă de transport a acestora este cuprinsă între 170 și 250 de kilograme, în funcție de marca și modelul tărgii”, ni se explică în răspunsul la cererea noastră.

Și așa am aflat că SMURD poate fi chemat practic oricând. Nimeni nu verifică, nimeni nu dă seama pentru intervențiile fără rost. Nu există o estimare a costurilor acestor intervenții care de fapt nu se justifică, pentru că „având în vedere că ISU Vrancea este organizat și funcționează ca serviciu public destinat să execute misiuni de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, toate intervențiile au titlu gratuit”. Am putea cuantifica costul în vieți omenești, dacă SMURD-ul ar pleca să preia un „supraponderal” de 60 de kilograme, iar între timp același echipaj ar fi solicitat să intervină pentru a ajuta victimele unui accident, ale unui incendiu și așa mai departe. O situație de risc, cum ar veni, la care s-ar ajunge prea târziu, dat fiind că „în Vrancea există doar Echipaje de Prim Ajutor Calificat tip B2, încadrate cu trei paramedici dintre care unul îndeplinește și funcția de conducător auto”. Cine răspunde? Să ne ferească Dumnezeu!

Adauga comentariu