Update: CJ Vrancea se disculpă în cazul drumului distrus de ploi de la Nereju

Update2: În urmă cu o oră, la 16.30, circulația a fost reluată. Momentan doar autoturismele pot circula. La fața locului au rămas cei de la SVSU pentru monitorizarea situației. 

Update1: Consiliul Județean Vrancea a emis un comunicat de presă în ceea ce privește situația drumului județean DJ 205 D,Valea Sării – Năruja – Nereju – Brădăcești, care astăzi a fost închis circulației rutiere, din cauză că a fost afectat de ploile abundente. Instituția arată că drumul a fost reabilitat în cadrul unui contract de lucrări început acum mai bine de 10 ani - cel mai probabil cu simț de răspundere, deducem noi. Însă abia în prezent au început alunecările de teren, ceea ce înseamnă practic că vremea mereu ne ia prin suprindere. În plus, vinovați sunt cei care nu fac lucrări de întreținere și corectare a torenților.

Drumul județean DJ 205 D a fost modernizat în cadrul unui contract început în anul 2008 și a unei documentații tehnice anexă, nefiind necesar la acea dată să se execute lucrări de consolidare pe anumite zone, întrucât, atunci, nu erau identificate alunecări de teren. Fenomenele hidrometeorologice periculoase din ultimii ani au dus și duc la apariția alunecărilor de teren, care au afectat anumite sectoare de drum județean.

Un alt factor de risc pentru drumul DJ 205 D îl constituie cursurile de ape neclasificate și torenții aflați pe traseul acestui drum județean ai căror administratori ar trebui să facă lucrări de întreținere și corectare a torenților, astfel încât aceste cursuri de ape și torenți să se descarce în emisari și nu efectiv pe traseul drumului județean, afectându-l de fiecare dată și producând deteriorarea acestuia pe anumite zone.

După anul 1990, nici un Guvern al României nu a dispus înființarea unei instituții la nivel național care să administreze lucrări de întreținere și corectare a torenților.

Consiliul Județean Vrancea, în calitate de administrator al rețelei de drumuri județene, conform legislației în vigoare, poate să execute lucrări de întrețineri, consolidări și reabilitări la unele sectoare de drumuri județene, doar în limita de proprietate a drumurilor, respectiv a cărții funciare și nu în afara acesteia.

Alunecările de teren și cedările de terasamente nu au nicio legătură cu lucrările executate de Consiliul Județean Vrancea și cu calitatea acestora, ci apar din cauza torenților, pentru care nu fost făcute reglementări de 30 de ani”, se arată în comunicatul emis de biroul de presă. Totodată, biroul de presă menționează că toate aceste explicații au fost date de bunăvoie: „nu au fost solicitate informații sau puncte de vedere de la Consiliului Județean Vrancea cu privire la aceste aspecte semnalate în presă”.

Știrea inițială:

Nu se circulă pe DJ 205 D, în Nereju, după ce ploile au făcut ravagii. Potrivit ISU, „scurgerile de pe versanți au provocat tasarea pe o lungime de aproximativ 100 ml a DJ 205 D (la km 19+900). Având în vedere situația creată s-a dispus închiderea drumului, iar accesul în zonă se poate face pietonal. Pentru remediere, la fața locului intervin echipaje ale administratorului drumului, echipaje ale Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile Spulber și Nereju, precum și un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru recunoașterea, evaluarea și monitorizarea zonei”.

Aceeași sursă menționează că în zonă nu sunt femei gravide peste luna a –IV-a și nici persoane care să necesite dializă. Situația poate fi ținută sub control în cazul unei intervenții de urgență, pentru că „S.V.S.U. Nereju are în dotare o autospecială de stingere cu apă și spumă, care poate interveni în cele două comune, Spulber și Nereju”.

Alte probleme deosebite în județ nu sunt. În acest moment este o intervenție în desfășurare: un echipaj I.S.U. Vrancea acționează cu o motopompă pentru evacuarea apei din vecinătatea DN2 E85 – Bariera Mărășești.

Adauga comentariu