Unde se duc locuințele de la primărie când se duc? Pe lista de priorități pentru repartizarea locuințelor din fondul locativ de stat apar chiriași executați silit de municipalitate, persoane angajate fictiv, dar și un deținut!

Ce nu face omul pentru o locuință aproape moca de la Primăria Focșani? Se completează acte care miros a falsuri, pentru că oricum nu verifică nimeni. 178 de cereri au fost admise recent de Comisia socială constituită la nivelul Consiliului Local și, cu toate că aceasta nu înseamnă că cei de pe listă vor primi cu adevărat ceva, o bună parte din „norocoși” sunt considerați o prioritate în ciuda a numeroase probleme. Exemple elecvente sunt patru persoane angajate cel mai probabil fictiv la un PFA înființat de un focșănean condamnat pentru trafic de persoane, chiriași de locuințe sociale sau deja restanți la primărie. Cireașa de pe tort o reprezintă cazul unui deținut aflat în penitenciar, condamnat pentru trafic de droguri, care apare ca fiind „zilier”. Totul în dauna unor persoane de bună credință, care nu pot întrece ca punctaj exemplele de mai sus și au șansa la o locuință din fondul locativ de stat la sfântul așteaptă!

Potrivit proiectului 26 care se va discuta în ședința CL de joi, pentru lista de priorități pe anul 2019, pentru repartizarea locuințelor din fondul locativ de stat au fost analizate 673 dosare - 5 dosare noi, depuse în 2018, și 668 vechi, depuse între 1999 - 2017. Din acestea, după cum spuneam, 178 au fost admise, restul au fost respinse „întrucât nu s-a procedat la actualizarea și completarea acestora conform cerințelor legii ori nu au îndeplinit criteriile legale”. Din ce am observat noi însă, mulți alții nu s-ar fi încadrat. Există îndoiala rezonabilă, însă nimeni nu ne-a putut lămuri ce și cum. Nici primarul nu ne-a răspuns la telefon.

Din actele aflate în spatele proiectului de hotărâre reiese că cel mai mare punctaj este 97, însă criteriile atârnă mai mult din punct de vedere social, pentru că abia pe locul 12 este o persoană cu studii superioare, cadru didactic. Înainte sunt muncitori necalificați, dar și pensionari. Pe listă în jos urmează și alți beneficiari de locuințe, unii fără ocupație, iar pe la pozițiile 60 mai întâlnim câte un profesor cu studii superioare. Doar 54 de puncte și un loc 80 a reușit să obțină pe listă o altă persoană cu studii superioare, angajată a Casei de Pensii, iar la poziția 82 întâlnim chiar un director de școală din mediul rural.

De regulă, cei cu studii superioare pierd la punctaj în fața celor care taie frunză la câini sau stau bine mersi în locuințe puse la dispoziție de primărie. Pentru că pe listă sunt și persoane care au parazitat Casa Longinescu, unul chiar mândru „prioritar” la numărul 97. Numele de familie este greșit - dat fiind că l-a transmis mai departe unuia dintre fii săi, un condamnat pentru trafic de droguri. Condamnat care în prezent este deținut în penitenciar, dar care se află și pe lista de priorități a primăriei, la poziția 112! (în 2017 era pe 123).

Dacă nu cumva pe Bulevardul Gării la nr. 10 stă și un Cilin Tili, dar și un Ciulin Tili, am spune că e o regretabilă eroare.

Tot pe Bulevardul Gării la nr 10 - Casa Longinescu - are domiciliul și un alt „prioritar”, aflat la poziția 171. De remarcat că atât acesta, cât și „Cilin” Ciulin Tili au fost executați silit de municipalitate în urmă cu câțiva ani, tot din cauza datoriilor restante. Despre stricăciunile din Casa Longinescu, unde au ei domiciliul, nu mai vorbim. Ambii sunt pensionari, se ridică punctajul.

 

După cum se vede mai sus, întreaga familie Ciulin, îngrămădită claie peste grămadă în Casa Longinescu, a fost executată silit pentru datoriile la primărie. Dar, dacă tot are domiciliul acolo, una dintre persoanele executate silit atunci și-a deschis un PFA, la aceeași adresă.

Jos pălăria, uite că se muncește în țara asta. Numai că nu e chiar așa! Mama Ciulin - Elisabeta - a fost judecată și condamnată în același dosar cu fiul său, Toma Nicușor Ciulin - „zilierul” de la poziția 112 pe lista de priorități. O nimica toată: trafic și consum de droguri! În octombrie 2016, Ciulinii - mamă și fiu - au fost reținuți pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și efectuarea fără drept de operațiuni cu produse știind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Procurorii DIICOT spuneau că din 2015, „inculpatul Ciulin Toma-Nicușor a efectuat fără drept de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv, pe care le-a procurat, transportat, livrat, pus în vânzare și depozitat către diferite persoane de pe raza județului Vrancea, în aceeași perioadă desfășurând și activități de trafic de droguri în sensul procurării, deținerii și comercializării de astfel de substanțe interzise atât pentru consum propriu cât și pentru vânzare. În această activitate infracțională inculpatul Ciulin Toma-Nicușor a fost ajutat și de către mama sa, inculpata Ciulin Elisabeta, care atunci când fiul ei se afla internat într-un spital de psihiatrie, dar nu numai, a vândut în locul acestuia substanțe etnobotanice către diferiți consumatori cu suma de 15-20 lei pliculețul”.

Noroc că îi are în grijă municipalitatea și îi ajută, nu?

Ei bine, fiul Ciulin era la psihiatrie pentru că avea o „relație personală” cu drogurile. Atât de personală încât făcuse scandal în instanță, într-un dosar în care era judecat cu repetiție pentru conducere fără permis. Pentru că își permitea, da? Aflăm că Toma Nicușor Ciulin, „zilierul” din penitenciar a și fost condamnat definitiv, alături de mama sa, locatară în imobilul de pe Bulevardul Gării nr 10. Nu a recunoscut niciunul nimic, pentru că erau cinstiți, dar în mai 2018, Tribunalul Vrancea a decis că Toma Nicuşor Ciulin e vinovat și a dispus condamnarea la 1 an și 10 luni închisoare. Pentru că se afla în stare de recidivă postcondamnatorie pedeapsa totală rezultată a fost de 3 ani și 6 luni închisoare. În același timp, Elisabeta Ciulin a fost condamnată la patru luni închisoare.

În octombrie anul trecut a venit și sentința definitivă: 4 ani, 3 luni şi 10 zile închisoare pentru Toma Nicuşor Ciulin și 1 an şi 6 luni închisoare pentru Elisabeta Ciulin. Anul acesta, fiul Ciulin a făcut o cerere de contopire a pedepselor. Cel puțin în februarie 2019, acesta era în penitenciar. Cum nu a existat nicio cerere de liberare condiționată, am spune noi că încă este încarcerat. Mai ales că instanța a dispus ca pedeapsa acestuia să fie de peste 7 ani de închisoare! Poate până iese din penitenciar avansează și pe lista de priorități a primăriei, să îi fie mai lină executarea pedepsei.

Când n-ai serviciu și te „angajezi” la un PFA

Nu doar cazul de mai sus este reprezentativ pentru lista de priorități la o locuință din fondul locativ de stat. Patru persoane de pe această listă apar angajate la același PFA: poziția 47, 115, 134, 164. Nu e mare lucru, dar sare în ochi. Nu Comisiei care a sfârșit prin a aviza pozitiv multe cereri cel puțin ciudate, ci mie.

Tot respectul pentru un PFA care își permite să să angajeze atâția oameni care au nevoie de o locuință. Numai că acesta PFA Dascălu Alin este cunoscut dintr-un dosar penal. Titularul (dacă nu cumva este o coincidență de nume) a fost arestat, judecat și condamnat pentru trafic de persoane. E drept, în ianuarie anul acesta s-a liberat condiționat, cel mai probabil și-a reluat activitatea, iar cei patru angajați au avut ce să depună la primărie când a venit vorba de adeverință de venit. Ce o mai fi și aceea. Procurorii DIICOT spuneau însă că acum doi ani, Dascălu Alin lua niște bani de la un alt angajat pe care îl avea pe PFA-ul său, bani care proveneau din traficarea unor fete. Recompensa venea pentru că Dascălu îi punea la dispoziție o garsonieră, unde veneau fetele cu clienții. Pedeapsa finală a persoanei fizice mai mult sau mai puțin autorizate a fost de 3 ani și 2 luni închisoare.

Alte necunoscute asupra cărora nu ne-am lămurit sunt pozițiile 120 și 162. Două persoane cu același nume de familie, cu domiciliul în buletin pe aceeași cameră din Revoluției 16, sunt pe lista de priorități la o locuință. Doamna are punctaj mai mare, lucrează la o instituție din subordinea municipalității. De altfel, pe listă sunt nu mai puțin de 27 de persoane cu domiciliul pe strada Revoluției - în una din camerele de la blocurile 15, 16 și 17 - unde sunt locuințele sociale ale municipalității. Ba chiar și 12 persoane domiciliate pe Aleea Căminului, în faimosul bloc G2, sau o persoană domiciliată la adăpostul de noapte. Parte din ei, într-adevăr, au servicii serioase, muncesc, își văd de viața lor. cinstit. Însă sunt băgați laolaltă cu exemplele fruntașe de mai sus! Oare interesează pe cineva?

Ca o încheiere, ar fi de menționat că criteriile de acces pentru o locuință cu chirie din fondul locativ de stat nu sunt cine știe ce: titularul cererii să fie major, iar acesta sau membrii familiei sale să nu fi deținut/ înstrăinat o locuință după 1990, să nu fi beneficiat de de ajutorul statului în credite sau execuție pentru o altă locuință, să nu dețină, în calitate de chiriaș, o altă locuință de stat și să facă dovada unei surse de venit.

Adauga comentariu