Una caldă, două reci! Ministerul Educației renunță să-i disponibilizeze pe cei 4.000 dar trebuie să rezolve alte două probleme salariale ale cadrelor didactice

Problema celor 4.000 de salariați din învățământ care ar fi urmat să fie disponibilizați în urma OUG 4884/2018 pare să se fi rezolvat. Cel puțin din gură. Conducerea FSLI, prin președintele Simion Hăncescu și prim-vicepreședintele George Purcaru, s-a întâlnit cu ministrul Rovana Plumb. Noul ministru al Educației și-a arătat bunăvoința (că tot nu o costă nimic) de a modifica OUG 4884 prin alt act normativ, chipurile săptămâna aceasta.


Sindicaliștilor li s-a cumpărat o tăcere provizorie în schimbul deblocării salariilor celor care ar fi urmat să ia calea pribegiei. Rovana Plumb chiar le-a recomandat celor de la FSLI să lase clonțul cu încadrarea retribuțiilor în buget, deoarece, spune doamna ministru, „mai există și rectificări bugetare”.


 Deocamdată, toată lumea este mulțumită până pe la sfârșitul acestei săptămâni, atunci când ministerul va stabili cu precizie de ceasornic care este numărul exact de posturi ce vor fi „abatorizate”, căci, într-adevăr, unele se vor desființa. Nu cele care sunt deja stabilite pentru anul școlar 2018 – 2019 și, în concluzie, ocupate, ci doar cele care sunt vacante la această dată.


Cireașa de pe tort este, însă, declarația prim-ministrului Viorica Dăncilă care tocmai a anunțat suplimentarea personalului din învățământ cu 1.300 de locuri la nivel național. Asta ca să fie toată lumea cu gura plină, prea ocupată să mai trăncănească aiurea.


Liderul FSLI Vrancea, Constantin Ionescu, chiar ne-a dat câteva amănunte (nu prea picante) despre negocierile de la București: „Ca în fiecare an sunt discuții despre normare, despre posturi desființate în învățământ. Am cerut ca pe viitor să fim consultați ca să vedem dacă numărul de posturi propus de minister pentru desființare este real sau dacă afectează personalul angajat. Rovana Plumb a avut o reacție bună, promițând suplimentarea fondurilor pentru plata salariilor”.


Problemele celor din învățământ nu s-au terminat aici. O altă hotărâre de guvern vine din urmă! Este vorba de HG 598 din august 2018 care taie în carnea vie a personalului cu funcții de conducere: directori, contabili șefi și secretari șefi. Intrat în vigoare în nefasta lună septembrie, actul normativ „spânzură” salariile acestor categorii de personal cu sume cuprinse între 100 și 800 de lei. În județul Vrancea, peste 120 de salariați din aproape 40 de instituții școlare vor lua retribuții mai mici la finalul acestei luni.


O situație pe care sindicaliștii vor să o lămurească o dată și pentru totdeauna este aceea a sporului de 15% promis angajaților din Centrele Județene de Resurse Educaționale, adică psihologilor, logopezilor, psihopedagogilor etc. Brambureala din sistemul de învățământ a făcut ca în unele județe specialiștii să primească sporul, în altele nu.


„Ne interesează o rezolvare concretă, pe o lege clară și unitară pentru toată lumea, nu așa, din vorbe”, spune liderul FSLI Vrancea, Constantin Ionescu.


Credem că asta se va și întâmpla, nu acum, ci săptămâna viitoare, atunci cînd Rovana Plumb a stabilit o nouă întrevedere cu sindicaliștii. Marțea viitoare, ministrul Educației zice că va avea în vedere și rezolvarea acestor două probleme pomenite de noi, mai sus. Însă, cine știe, poate pe vremea aia te trezești cu un alt ministru sau, Doamne ferește, un alt premier. Până atunci, sindicaliștii stau încordați!

 

Adauga comentariu