Una caldă, alta rece! Scad facturile la CUP Salubritate, cresc tarifele la abonamentele pentru pensionari! „Așa-i în tenis!”

În urma unei adrese înaintată de CUP Salubritate către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară reiese că, de la ultima aprobare a tarifelor la colectarea, transportul, sortarea și depozitarea gunoiului menajer, în 2015, cheltuielile au scăzut. Conducerea CUP spune că s-au realizat economii la consumul de materii prime și materiale, amortizare și cheltuieli cu munca salariaților, acest lucru fiind posibil datorită unei organizări mai bune. În consecință, la viitoare ședință de consiliul local se va propune diminuarea tarifelor CUP pentru populație, aceasta fiind prima reducere de acest gen după trei ani.


De reducerile preconizate vor beneficia cetățenii din Focșani și comuna Golești. Dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat, de la 1 august populația va plăti lunar (cu TVA) 96,60 lei pe metru cub (față de 110,40 lei) și 10,49 lei de persoană (față de 11,52 lei). Celelalte tarife, chiria recipientelor și depozitarea gunoiului menajer și similar la rampă, vor rămâne neschimbate: 55,36 lei lunar/bucată pentru chiria containerelor destinate colectării gunoiului menajer și, respectiv, 29,49 lei, reprezentând chiria lunară, pe metru cub, pentru casetele cu europubele de colectat gunoi menajer.


În schimb, un alt proiect de hotărâre se adresează, cu dedicație, pensionarilor din municipiul Focșani. Acesta vizează modificări tarifare la abonamentele cu 20 de călătorii. Prin urmare, dacă proiectul va fi aprobat, de la 1 august pensionarii vor plăti pentru un abonament cu 20 de călătorii 27 de lei, față de 20 de lei, cât era până acum. Modificarea tarifului se agață de numărul crescând de persoane care au solicitat gratuitate pentru transportul în comun. Datele deținute de Direcția de Asistență Socială și Medicină Școlară Focșani arată că în luna ianuarie au primit gratuitate 2.980 de pensionari, în februarie – 4.788, în luna martie – 5.172 de persoane, în luna aprilie – 5.283, mai – 5.361 iar pe parcursul lui iunie au primit gratuitate 5.415 pensionari.


Efectul bumerang, nu iartă! În raportul Direcției economice din cadrul primăriei se arată că „această creștere semnificativă a numărului de pensionari care a solicitat gratuitate se datorează aplicării prevederilor Hotărârii de Consiliu Local din 23 ianuarie 2018, prin care a fost aprobată acordarea de gratuități pe transportul local pentru pensionarii cu pensia netă lunară de până la 1.450 lei inclusiv, față de 1.100 de lei, cât a fost aprobat pentru anul 2017”. Cu alte cuvinte, de acum încolo, primăria va fi nevoită să taie de la poale ca să-și acopere curul!

 

Adauga comentariu