Un zâmbet, o floare - un contract răsare! Primăria Focșani continuă aventura încheierii de contracte pe bani publici

Primăria Focșani își vede de ale ei, dând cu tifla plătitorilor de taxe. În lunile martie și aprilie, municipalitatea a cheltuit aproape 1.000 de lei pe achiziționarea de flori în vederea premierii celor mai longevive cupluri din Focșani. Știu, ați putea spune că nu este o sumă mare, ba chiar insignifiantă în raport cu cât cheltuie primăria anual pe diverse lucruri. Însă, aici nu neste vorba de suma în sine, ci de modul în care municipalitatea înțelege să încheie diverse contracte.

Astăzi face un contract de 150 de lei, mâine, cine știe, închei unul de 100 de mii. Pe bani publici. Pentru luminarea tuturor celor care ne citesc, ori ne înjură deopotrivă, facem un stop cadru pe societatea care a furnizat buchete de flori la premierea cuplurilor de pensionari: BUSSINESS EVENTS  PROPER.

Societatea a fost înființată în 2015, la Biliești, de familia State. Eugen State – administrator și acționar principal și Dana Marilena State – acționar. Însă ceea ce ne-a atras atenția a fost faptul că firma care a livrat florile nu are legătură, chiar deloc, cu așa ceva. Potrivit codului CAEN, firma se învârte într-un domeniu de activitate ce privește cursuri de verificare a cunoștințelor profesionale, pregătirea în domeniul limbilor străine și al abilităților de conversație, instruirea în domeniul calculatoarelor, instruire de religie, ba chiar pregătirea salvamarilor și salvamontiștilor, instruirea în oratorie sau în metode de supraviețuire. Deci, nici măcar tangent nu atinge chestiunea cu florile.

Pe de altă parte, firma Marilenei State, STATE MARILENA DANA II, are ceva apropiere cu „cestiunea” în cauză. A fost înființată în 2017, în localitatea Biliești, și are ca domeniu de activitate cultivarea legumelor, a pepenilor, rădăcinoaselor și tuberculilor. Ca să vă faceți o idee, Codul CAEN include în acest domeniu cultivarea, de exemplu, a verzei, morcovilor, prazului, cepei și chiar a maniocului (un soi de plantă tropicală).

Nici aici nu găsim nici o legătură cu floricultura. Adică, înțelegem că printre straturile cu usturoi mai cresc, colo, vreo două flori, dar de aici și până la încheia un contract cu primăria pe furnizarea de buchete de flori, e cale lungă. Este adevărat, însă, că familia State a avut ceva, ceva , legături cu floricultura. În anul 2007, Eugen State a înființat o firmă – DENDRO FLORA DESIGN SRL – care se ocupa cu activități de întreținere peisagistică, însă societatea a„ murit” în 2015, cu o gaură în profit de 39.741 lei și datorii de 161.770 de lei.

În condițiile în care Direcția de Dezvoltare, instituție subordonată primăriei, are sere proprii, chiar frumoase, după părerea noastră, municipalitatea încheie tot felul de contracte, unul mai dubios ca altul. Noi înțelegem că oamenii cinstiți sunt în România un soi de „rara avis”, dar chiar nu se pot încheia contracte dincolo de orice bănuială?

Ca ultim exemplu, în acest sens, mai spunem doar că pentru Dragobete a fost încheiat un contract cu FLOWER DELIVERY SRL (10 mii de lei), o societate din Ploiești, județul Prahova. Firma are, într-adevăr, ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al florilor, însă se pune iar un semn de întrebare, și anume,  cum s-a ajuns acolo? În 2016, societatea avea o cifră de afaceri uriașă (3,8 milioane de lei) în comparație cu profitul (aproape 50 de mii de lei) și datorii de circa 330 de mii de lei.

 

Sursa Foto: Facebook

 

 

Adauga comentariu