Un urs a băgat spaima în localnicii din Jitia. Jivina a făcut prăpăd printre găinile oamenilor!

De aproximativ o lună, sătenii din Dealu Sării, comuna Jitia, se tem să se mai culce seara de teama unui urs care dă târcoale gospodăriilor. Nu numai că trece pe acolo, dar animalul intră fără urmă de frică în gopodăriile oamenilor și le face pagubă printre găini. Mai mult, jivina a ajuns chiar și la Mănăstirea Dealu Sării, de unde a încercat să plece cu o pradă bogată, însă călugării vigilenții au pus-o pe fugă cu ajutorul câinilor.


„De vreo lună de zile dau roată pe acolo, prin satul Dealul Sării. Se pare că e vorba de un sigur urs, nu au venit mai mulți. Ăsta a fost prin vreo două sate, le-a luat găinile oamenilor. A fost inclusiv la Mănăstirea Dealul Sării. Acolo n-a apucat să ia nimic, că au ieșit călugării cu câini și l-au izgonit. Am anunțat, am făcut demersuri peste tot. Am spus și la Asociația de Vânătoare Valea Râmnicului, de la Chiojdeni, și au spus o să-i izgonească”, ne-a spus primarul comunei Jitia, Ion Păun.


Oamenii sunt speriați deși în zonă astfel de evenimente nu sunt o noutate. Cam în fiecare an, un urs sau mai mulți vin și dau iama în gospodăriile localnicilor, provocându-le pagube. Aceștia știu însă bine că, de cele mai multe ori, sălbăticiunea nu se mulțumește doar cu găini, ci poate ataca și animale mai mari, oi sau chiar vaci.


Ursul a atacat ultima oară chiar săptămâna trecută. Animalula fost la o gospodărie de la marginea satului, chiar lângă pădure, acolo unde locuiește singură o femeie de aproape 80 de ani. Din fericire nu s-a întâmplat nimic, însă bătrâna a rămas fără câteva găini. În momentul de față, administrația locală își pune toată încrederea în vânătorii asociației de la Chojdeni care au promis că vor alunga ursul.

 

 

Foto cu caracter ilustrativ

Adauga comentariu