Un nou pas spre o devenire mai complexă: prima ediție a Galei Prietenilor Bibliotecii

Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” din Focșani și-a luat inima în dinți și a organizat pentru prima oară o anume acțiune, să-ispunem așa, specială, intitulată pretențios Gala Prietenilor Bibliotecii. Ideea nu este rea. Instituția ne-a obișnuit de ani buni cu organizarea unor evenimente culturale deosebite, unele dintre ele excepționale, așa cum este, de exemplu, Târgul de carte.


Privim acum o bibliotecă ce și-a depășit condiția de edificiu cu o singură utilitate: aceea de a împrumuta cărți. În ultimii ani, încetul cu încetul, Biblioteca „Duiliu Zamfirescu” a devenit mai mult decât un templu impersonal al cărții, s-a transformat în ceva viu, în permanență mișcare și contact cu cititorii, indiferent de vârstă. Prin proiecte atent elaborate, unele poate chiar vizionare, instituția a devenit o casă a prieteniei atrăgându-și numeroși colaboratori din rândul elevilor, chiar într-o vreme când cititul, așa cum îl știm cu toții, a fost „surclasat” de navigarea pe internet, de gadget-uri și butonarea telefonului mobil.


Din dorința de a răsplăti efortul colectiv ce a dus la metamorfoza bibliotecii și la crearea unui adevărat liant între cititori și bibliotecari, s-a născut astăzi această gală în cadrul căreia au fost recompensați (mai mult afectiv) cititori fideli, colaboratori și bibliotecari, laolaltă. Ca orice început, cel de astăzi a fost modest. Desfășurat în spațiul impropriu, înghesuit, din sediul central, evenimentul a părut organizat în pripă, pe genunchi. Scaunele puse la dispoziția invitaților au fost ocupate în totalitate, o eventuală atmosferă sufocantă fiind evitată doar prin neprezentarea tuturor celor invitați să vină astăzi aici.


Chiar și așa, cei prezenți s-au simțit foarte bine, dovadă a relației apropiate pe care o au cu personalul instituției. Ansamblul „Comoara Vrancei” din Năruja a deschis prima ediție a Galei Prietenilor Bibliotecii. Îmbrăcați în costume populare, elevii din localitate au parcurs un maraton de obiceiuri în aplauzele asistenței: capra, ursul, plugușorul și colinda și-au făcut locul, prin glasuri cristaline de copii, în sufletul celor prezenți. Au fost acordate diplome tuturor celor prezenți iar în final și-a făcut apariția și Moș Crăciun.


O inițiativă inimoasă, precum directorul instituției, Margareta Tătăruș. Sperăm ca anul viitor administrația județeană să fie un picuț mai darnică în privința unui asemenea eveniment. Se dau bani destui pe lucruri efemere și credem că o sumă decentă poate fi alocată pentru organizarea unei gale ceva mai spilcuite. Până la urmă este vorba de Biblioteca Județeană Vrancea, o instituție care a devenit prin ea însăși ceea ce este astăzi. Pentru cei ce n-au înțeles încă despre ce vorbim, atunci o spunem răspicat: este vorba de spirit!

 

Foto: Biblioteca Județeană Vrancea

 

Adauga comentariu