Un nou festival ia naștere în Orașul Unirii. „Film pe pâine” - un proiect ce promite să schimbe mentalități!

Zece tineri din Focșani au ajuns la concluzia că cinematografia română contemporană nu este suficient apreciată, așa că au hotărât, de comun acord și cu entuziasmul specific vârstei, să schimbe acest lucru. Nouă liceeni de la colegiile „Cuza”, „Economic”, „Unirea”și un student al Facultății de Jurnalistică din Cluj au ticluit un proiect intitulat „Film pe pâine”, proiect menit să promoveze filmografia românească.


„Proiectul nostru a pornit de la observația, corectă, spunem noi, că cinematografia națională nu este îndeajuns de bine văzută și promovată de tineri și adulți, deopotrivă. Acesta a fost motivul care ne-a îndemnat să încercăm punerea în valoare a cinematografiei românești. Așa s-a născut ideea realizării unui festival de film care să găzduiască chiar și un concurs de scurtmetraje, competiție la care poate participa orice român care a făcut un film, indiferent de vârstă”, ne-a spus managerul proiectului, eleva Ioana Moldoveanu.


Așadar, cei zece tineri au pus piatra de temelie a Festivalului „Film pe pâine”, eveniment care urmează să aibă loc în perioada 14 – 16 iunie în Focșani. Echipa de conducere a proiectului este formată din Ioana Moldoveanu (manager de proiect, Paula Cristina Petrei (asistent manager) și Ana Maria Tofan (manager de voluntari). În demersul lor cultural, liceenii primesc sprijinul necondiționat al Organizației Civice Vrancea, condusă de Camelia Hondru.


Pentru ca ideea celor zece tineri să aibă corespondent și în realitate, era firesc să facă rost de filme pe care să le poată proiecta. Așa se face că Ioana Moldoveanu a reușit („în urma unei convorbiri personale cu regizorul”) să aducă pe capul de afiș filmul lui Tedy Necula, „Ne coborâm la prima”. Pe listă sunt incluse „pelicule” de toate genurile care vor putea fi urmărite de participanții la festival datorită parteneriatelor cu One World Romania, Festivalul Super și UNATC.


Nu în ultimul rând, pentru toți cei pasionați de fenomen, în cadrul festivalului se vor organiza trei ateliere conduse de traineri care lucrează în domeniul cinematografiei: scenografie, muzică de film și istoria filmului.


Dincolo de aceste aspecte ale festivalului, frumoase și interesante, am spune noi, apar și lucruri mai puțin plăcute, inerente atunci când trebuie să trăiești în „provincia europeană”. Elevii și-au dorit ca prima ediție a acestui festival gândit de ei să se desfășoare în Crângul Petrești ( care, apropos, a fost terminat cu bani din bugetul județului și nu cu fonduri europene, așa cum se vehiculează prin pliantele electorale), pe scena amfiteatrului construit acolo (în folosul vrâncenilor, nu-i așa?).


Ei bine, liceenii au înregistrat cererea la consiliul județean în luna ianuarie, însă nici acum nu au primit un răspuns concret, ei fiind nevoiți să găsească alt loc pentru desfășurarea manifestării. Se pare că unul dintre vicepreședinții instituției, Dănuț Cristian, a stat de vorbă cu reprezentantul elevilor și a promis orice, numai sprijinul consiliului județean, nu. Ba, mai mult, a poftorit să știe de ce vor elevii neaparat acolo, că doar locul e înțesat cu țânțari. Ei, iată atitudinea unei instituții care, așa ni se tot spune, se află în slujba vrâncenilor. Da, am spune noi, a câtorva dintre noi, a celor puțini și care-și permit din salarii de bugetari să-și construiască domenii princiare.

 

 

Adauga comentariu