Un nou actor pe scena politică din Vrancea: USR! Încotro se îndreaptă noua alternativă a electoratului dintr-un județ tradițional PSD!

USR Vrancea și-a început timid intrarea pe scena politică din Vrancea, scenă dominată fără drept de apel de PSD, partid secondat în alegerile electoratului de PNL. Succesul din 2016, atunci când formațiunea a intrat în parlament cu 30 de deputați și 13 senatori a dat o altă perspectivă „frontului de luptă” politic.


Apăruse o nouă opțiune pentru oamenii acârbiți de clasa politică actuală, indiferent de culoarea în care aceștia își pictau steagurile. Mai mult decât atât, strictețea criteriilor de recrutare, faptul că majoritatea covârșitoare membrilor USR nu făcuseră politică, bunele intenții afișate cu simplitate – au făcut ca formațiunea să devină, ușurel, un ghimpe destul de incomod în șalele PSD și PNL.


Am trecut e jumătatea anului 2019 și toată lumea așteaptă marea confruntare de la localele din 2020, „încleștare” care va stabili cursul României pentru viitorii cinci ani. Se știe că în Vrancea nu s-a pus niciodată concret problema câștigării consiliului județean, apanaj al președintelui PSD Vrancea, Marian Oprișan, din 1995 încoace, datorită armatei disciplinate de votanți ai PSD, conduse de primarii social-democrați.


Obținerea mandatului de primar al Focșaniului s-a dovedit,de asemenea, o țintă greu de atins de partidele de dreapta, oricare ar fi fost ele. Începând cu Alin Trășculescu, acuzat în cele din urmă de blat cu Oprișan și sfârșind la pârnaie, și terminând cu Ion Ștefan, dreapta s-a dovedit a fi incapabilă să-și atragă sufragiile alegătorilor dintr-un motiv simplu: nu au putut convinge suficientă lume că vor să facă ceea ce promit.


În toate aceste condiții, enumerate sumar, iată că speranța unora dintre alegători renaște odată cu ascensiunea tinerei USR. Se pare că cetățenii scârbiți de PSD și de PNL, adică de USL, merg către ceea ce cred ei că ar putea deveni izbăvirea județului de neocomunismul lui Ion Iliescu. Am stat de vorbă cu tânărul președinte al USR Vrancea, Cosmin Timofte, pentru a afla câte ceva în legătură cu starea de spirit și strategia viitoare a membrilor acestei formațiuni.


Care este ținta USR Vrancea în momentul de față?


C. Timofte: Scopul USR Vrancea este să atragă oameni de valoare, oameni care nu este obligatoriu să se cunoască între ei, pentru că societatea civilă, aceia care muncesc și plătesc taxe și impozite, trebuie să se implice în comunitățile lor. Și cum pot face asta? Ajungând primari, consilieri ori în poziții de decizie pentru a aprecia banii cetățenilor, sume care vin sub formă de contribuție.


Un om care a muncit, care și-a plătit cotizațiile, bun profesionist și care a stat departe de politică e foarte deranjat în momentul de față de ceea ce se întâmplă. Asta este și motivul pentru care intră în politică. Iar scopul USR Vrancea este să găsească astfel de oameni, să-i prezinte cetățenilor și să-i pună pe liste la viitoarele alegeri.


Are nevoie Vrancea de USR?


C. Timofte: Dovada este rezultatul alegerilor europarlamentare, unde USR Vrancea a avut un procent important. Cel puțin în Focșani s-a obținut un procent 21,8%. Din păcate pentru noi, la nivel județean, mulți oameni dintre cei care vorbeam mai adineauri sunt plecați în străinătate. Știm că suntem un județ sufocat de Marian Oprișan și de caracatița pesedistă a acaparat tot, tinerii întreprinzători au dispărut... Pe noi ne afectează acest lucru, ca electorat.


Cum stă USR în Vrancea?


C. Timofte: Suntem într-un proces de extindere. Se simte un curent bun după europarlamentare. Acel sentiment de teamă pe care eu l-am sesizat în acești trei ani de când ne ocupăm de dezvoltarea USR la nivel județean, începe să se diminueze. Oamenii prind curaj. În momentul de față, avem peste 200 de membri la nivelul Vrancei și 12 filiale. Vom continua procesul de extindere dar nu cu orice preț. Vrem să facem o extindere în parametri calitativi. Resursa umană e puțină, e prețioasă și trebuie încurajată să vină.


Alegerile locale sunt cele mai importante. Sunteți pregătiți și de alte alianțe?


C. Timofte: Nu sunt de acord că prezidențialele sunt mai puțin importante de cât cele locale. Vrem sau nu vrem trebuie să recunoaștem că orașele mari și capitala dau curentul de progres în toată țara și, chiar dacă a fost mai „lentă”, Vrancea a fost foarte atentă la tot ce se întâmplă în București. O schimbare la nivelul capitalei și a orașelor mari trebuie să reprezinte pentru Vrancea un reper încotro se îndreaptă țara. Asta dacă vrem să discutăm despre o dezvoltare a județului.


În ceea ce privește candidații comuni ori un acord cu PNL... Nu suntem obtuzi. Trebuie să avem deschidere unii față de alții întrucât politica nu se face de unul singur, ci discutând cu partenerii, respectiv partidele parlamentare sau cele care au reprezentare în consiliile locale. Ar fi o prostie să te gândești doar la tine și să mergi mai departe. Nu excludem să discutăm cu partenerii din opoziție, ceea ce excludem în momentul de față, pentru că nu ni se pare o alternativă, sunt tratativele cu PSD și ALDE.
 

 

Adauga comentariu