Un liberal devenit simbol într-o comună pesedistă!

Credem că, în sfârșit, o parte din moștenirea națională își va ocupa locul binemeritat în istorie. Vorbim aici de bustul lui Vintilă I.C. Brătianu, descoperit în comuna Cotești acum doi ani, care va fi amplasat într-un viitor parc din centrul localității. La propunerea Direcției pentru Cultură Vrancea, Comisia Națională pentru Monumente de For Public și Ministerul Culturii și-au dat avizele necesare pentru ca statuia să fie amplasată pe spațiul public, continuând să „jaloneze”, așa cum a făcut-o atâta timp, istoria.


Bustul din bronz al lui Vintilă Brătianu a fost realizat de sculptorul Oscar Han în anul 1931, la doi ani după ce omul politic s-a stins din viață. Amplasat pe una dintre moșiile fostului ministru de Finanțe Victor Slăvescu (1891 – 1977), anume pe cea de la Cotești, bustul a dispărut după venirea comuniștilor la putere.


În iulie 2017 se făceau anumite lucrări la Școala din Odobasca când cei prezenți au făcut o descoperire uluitoare. La aproximativ doi metri sub pământ, lucrătorii au descoperit bustul de 50 de kilograme al omului de stat, fost prim-ministru al României între 1927 – 1928, Vintilă I.C. Brătianu, liberal de frunte și fiu al lui Ion C. Brătianu.


„În timp ce săpau oamenii acolo, l-am găsit. Era plin de pământ, nu ne-am dat seama ce era. Câteva zile mai târziu, după ce l-am curățat, am văzut că scria Oscar Han pe el și-atunci ne-am dat seama că este ceva valoros și am anunțat autoritățile”, își amintește primarul comunei Cotești, Ion Bolovan.


Bustul a fost curățat și restaurat pe banii primăriei, administrația locală plătind aproximativ 6.000 de lei pentru aceste fine operațiuni efectuate de un specialist din București. De asemenea, soclul pe care va fi așezat bustul o să fie realizat pe banii unuia dintre moștenitorii familiei Slăvescu.
Oricum, este o inițiativă lăudabilă, dincolo de orice orgoliu politic. Spunem asta întrucât, iată, după atâta amar de vreme, bustul unui fruntaș liberal va ocupa un loc de cinste într-o comună condusă de PSD. Ce crede primarul?


„Nu are legătură cu faptul că este bustul unui liberal. Statuia face parte din patrimoniul nostru național, mai ales că este realizată de sculptorul Oscar Han. Noi am aflat pe cine reprezintă abia după o lună de la găsirea sa. Eu mi-am făcut datoria. Eu o să fiu primar o mie de ani? Nu se știe cine vine. În fond, primarii sunt oameni gospodoari din comună... că fac o politică sau alta... important este să o facă pe a cetățeanului”, ne-a spus primarul Ion Bolovan.

 

Adauga comentariu