Un caz de scarlatină a fost confirmat la o grădiniță din Focșani. Ce recomandă medicii specialiști

Un copil care frecventează cursurile Grădiniței numărul 15 din municipiu a fost diagnosticat cu scarlatină, și se bănuiește că și alți copii din colectivitate au contractat boala. Cel mai probabil unitatea școlară va fi închisă în următoarea perioadă, mai ales că la nivelul conducerii pare că s-a stabilit deja: astăzi părinții au aflat dintr-un afiș că cel puțin mâine grădinița va fi închisă. Cu toate acestea, medicii de la Direcția de Sănătate Publică Vrancea ne-au spus că ancheta este în desfășurare și la ora 12.00 nu se luase încă măsura închiderii unității școlare. „Mai întâi trebuie verificat câți copii din această grădiniță prezintă la triajul epidemiologic angină faringiană (roșu în gât). În funcție de gradul de absenteism se va dispune în consecință. Astfel, se va lua o decizie de comun acord cu conducerea unității, pentru suspendarea cursurilor în vederea igienizării, curățeniei și dezinfecției”, ne-au spus specialiștii DSP Vrancea.

Potrivit primelor informații, debutul bolii la copilul diagnosticat a fost pe 1 iunie, iar depistarea a fost pe 2 iunie. Ulterior, pe 4 iunie, rezultatul exudatului a ieșit pozitiv și a fost anunțată DSP Vrancea. „Până acum am stabilit că există un caz și se pare că mai sunt câțiva copii simptomatici, însă nu avem date de laborator care să confirme că este streptococ de tip A care este incriminat în apariția scarlatinei. Sfaturile sunt aceleași ca în cazul tuturor bolilor cu transmitere aerogenă. În primul rând să stea izolați”, recomandă specialiștii DSP.

Potrivit acestora, boala debutează cu febră, urmată de apariția unei erupții aspre la pipăit. „Următoarele simptome sunt prezența anginei în urma consultului cavității orale, limba albă încărcată, semne evidențiate de medicul infecționist. Fiecare caz în parte este supus unui consult. Dacă copiii prezintă angină - gât roșu, sunt îndrumați de asistenta școlară către consult de specialitate la medicul de familie. Medicul de familie stabilește dacă trimite cazul mai departe către medicul de boli infecțioase sau dacă îi recomandă recoltarea unui exudat faringian. Atitudinea terapeutică ar fi administrarea de Ospen profilactic, până când vin rezultatele exudatului faringian. Dacă exudatul faringian vine pozitiv se continuă tratamentul până la 10 zile, dacă este negativ, se întrerupe.

Bineînțeles, trebuie respectate o serie de măsuri de prevedere: când tușește trebuie să își acopere gura, spălarea și dezinfecția tuturor obiectelor folosite în comun de copii, aerisirea încăperilor foarte bine, spălarea cu soluție dezinfectantă a tuturor suprafețelor pe care cei mici pun mâna, pentru a evita contactul indirect produs de contaminarea suprafețelor și obiectelor folosite în comun.

Scarlatina are și produce o serie de complicații, dar tratată corespunzător și conform recomandărilor medicului aceste complicații sunt minime sau chiar inexistente. Părinții își iau informațiile de pe internet, însă nu întotdeauna acestea sunt cele mai corecte. Trebuie să știe că sunt foarte multe grupe de streptococi care pot produce o erupție similară, dar să nu fie scarlatină”, mai spun surse din cadrul DSP Vrancea.

Adauga comentariu