„Uluitorul” proiect al CJ Vrancea privind managementul deșeurilor se apropie de final. În momentul de față gunoaiele Vrancei sunt „exportate” în județele vecine!

Pe 18 octombrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene urmează să se prinunțe asupra obligației statelor membre de a închide depozitele care nu au primit autorizație. La sfârșitul lunii mai a anului trecut, în România funcționau 68 de asemenea situri care ar fi trebuit să tragă obloanele, însă din varii motive, unele sunt deschise și în ziua de azi. Așadar, țara noastră poate primi o sancțiune zdravănă pentru nerespectarea dispozițiilor europene.


În Vrancea, consiliul județean a primit finanțare de la Uniunea Europeană pentru punerea pe picioare a unui proiect privind gestionarea deșeurilor, încă din 2009. Intitulat „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide”, acesta își propunea realizarea unor puncte de colectare a gunoaielor în toate localitățile din județ și transportul lor în trei stații de transfer localizate în Focșani, Adjud și Vidra. De aici, deșeurile ar fi urmat să fie duse la un centru de management integrat al deșeurilor amenajat la Haret, acolo unde ar fi fost sortate și compostate.


Proiectul a cuprins două faze. În primă instanță s-au închis și reabilitat cinci depozite aflate în Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu și s-au finalizat lucrările la Celula 1 de depozitare a gunoaielor precum și la stația de sortare de la Haret. Au fost construite stații de transfer la Golești, Adjud și Vidra și alte șase platforme de colectare a echipamentelor electrice și electrocasnice – Mândrești, Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești. Pentru aceste investiții, anunțate ca finalizate de consiliul județean la sfârșitul lunii iunie 2016, CJ Vrancea a avut la dispoziție 59.130.083 de lei fără TVA.


Pentru cea de a doua fază a proiectului, contractul de finanțare (în valoare de 47.485.565 de lei fără TVA) a fost semnat la 20 septembrie 2017, cu termen de finalizare la 31 decembrie 2018. Cea de a doua etapă cuprinde „îndeplinirea indicatorilor de performanță ai proiectului”, adică finalizarea stației de compostare de la Haret, construirea punctelor de colectare a deșeurilor, achiziționarea echipamentelor de colectare la nivel urban și a celor ce deservesc stațiile de transfer etc.


La sfârșitul lunii iunie 2018, directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul CJ, Romeo Iordache, anunța oficial că proiectul de management al deșeurilor este finalizat în proporție de 95% și că până la finalul anului vor fi realizate ultimele puncte de colectare și se va găsi (prin licitație) operatorul Centrului de management al deșeurilor de la Haret.


În momentul de față, realitatea este că absolut toate localitățile din județul Vrancea, fie ele urbane sau rurale, transportă deșeurile în centrele de depozitare din județele limotrofe – Buzău și Brăila. Tot așa de adevărat este și faptul că nu toți primarii localităților au fost de acord cu proiectul mamut, categorisindu-l ca ineficient. Mai este cert și faptul că depozitul (centrul) de la Haret zace închis și în momentul de față. O nebuloasă uriașă planează asupra acestui proiect care a înghițit sume formidabile de bani, însă la data încheierii lui lucrurile se vor deveni mai clare. Cât s-a realizat pe hârtie și cât în realitate.

 

Adauga comentariu