Ultimă oră: Gheorghe Bunea Stancu, fostul președinte al CJ Brăila, CONDAMNAT la Tribunalul Vrancea

După mai bine de trei ani de când a fost trimis în judecată în dosarul despre care vom vorbi mai jos, fostul președinte al Consiliului Județean Brăila a fost condamnat la închisoare cu executare. Astăzi, Tribunalul Vrancea s-a pronunțat în dosarul în care Gheorghe Bunea Stancu, dar și fostul director economic CJ Brăila, Alina Rusu, erau acuzați de fapte de corupție. Potrivit sentinței, Bunea Stancu trebuie să execute trei ani de închisoare, iar instanța a dispus totodată și confiscarea a sute de mii de lei de la acesta. În ceea ce o privește pe Alina Rusu, aceasta a fost achitată. 

Cândva un puternic membru PSD, și stăpân peste fieful său din Brăila, Bunea Stancu a început să piardă teren în 2014, când i s-au înmulțit dosarele penale. A fost condamnat deja într-un dosar penal, a executat o parte din pedeapă, a fost liberat condiționat, iar astăzi a primit o nouă condamnare. Tot la Tribunalul Vrancea se judecă o altă cauză penală, în care Bunea Stancu este inculpat alături de mai multe persoane

„Admite solicitarea Reprezentantului DNA privind completarea încadrării juridice pentru ambii inculpați, cu prevederile referitoare la consecințele deosebit de grave în ce privește infracțiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos material necuvenit. Respinge solicitarea formulată de inculpata Rusu Alina Daniela de înlăturare a prevederilor art. 132 din Legea nr. 78/2000 din încadrarea juridică a faptei de abuz în serviciu, ca nefondată.

Condamnă pe inculpatul GHEORGHE BUNEA STANCU la o pedeapsă principală de 3 ani închisoare și 10 ani pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcție publică, pentru conflict de interese, în formă continuată. Constată că această infracțiune este concurentă cu cea pentru care inculpatul a mai fost condamnat prin sentința penală a Judecătoriei Sector 1 București, definitivă prin decizia penală a Tribunalului București Secția I Penală. ...contopește pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Gheorghe Bunea Stancu prin sentința penală ... cu pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin prezenta sentință și aplică inculpatului pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare, la care aplică și pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcție publică, pe durata maximă prevăzută de vechiul Cod penal, respectiv 10 ani.

...deduce din durata pedepsei principale aplicată inculpatului perioada executată din pedeapsa aplicată prin sentința penală a Judecătoriei Sector 1 București, de la 02.04.2015 până la 10.08.2016. ...achită pe același inculpat pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos material necuvenit, în formă continuată, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

...achită pe inculpata RUSU ALINA DANIELA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos material necuvenit, în formă continuată, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. ...lasă nesoluționată acțiunea civilă rezultată din infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos material necuvenit.

...dispune confiscarea de la inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, în folos statului, a sumei de 1.816.790 lei. ...menține măsura sechestrului asigurător instituită în cursul urmăririi penale prin ordonanța procurorului nr. 255/P/2013 din 12.05.2015 asupra bunurilor aparținând inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, până la aducerea la îndeplinire a măsurii de confiscare specială dispusă prin prezenta sentință. Dispune ridicarea măsurii sechestrului asigurător instituită prin aceeași ordonanță a procurorului asupra bunurilor inculpatei Rusu Alina Daniela. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în minuta instanței.

În 2015, după o condamnare definitivă într-un alt dosar, Bunea Stancu era trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu și conflict de interese, ambele în formă continuată. În același timp, Alina Daniela Rusu era acuzată de abuz în serviciu în formă continuată. Infracțiunile s-ar fi comis în perioada 28 martie 2006 — 8 martie 2012, când „Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila, a îndeplinit mai multe acte care au condus la obținerea în mod direct de foloase patrimoniale necuvenite pentru două cluburi sportive din Municipiul Brăila, constând în încasarea, de către acestea, a sumei totale de 7.492.360 lei, precum și darea în folosință gratuită pe o perioadă de 5 ani a unui autoturism”.

Potrivit DNA, Bunea Stancu era acționarul majoritar al unei societăți comerciale care, la rândul ei, prin intermediul altei societăți, avea calitatea de asociat majoritar la unul dintre cluburile respective și membru fondator la cel de-al doilea.

Adauga comentariu