UDMR solicită Guvernului anularea acordului MAI - BOR: „Măsură discriminatorie față de credincioșii de rit catolic și protestant”

UDMR solicită premierului Ludovic Orban să ceară ministrului de Interne, Marcel Vela, anularea acordului cu BOR încheiat cu prilejul Paștelui ortodox, întrucât reprezintă o „măsură discriminatorie față de credincioșii de rit catolic și protestant”. De altfel, UMDR susține că prin noile decizii anunțate, ministrul de Interne se pregătește, practic, să anuleze toate rezultatele obținute până în prezent prin introducerea măsurilor de prevenire și combatere a epidemiei.

„Prin noile decizii anunțate, ministrul de Interne se pregătește, practic, să anuleze toate rezultatele obținute până în prezent prin introducerea măsurilor de prevenire și combatere a epidemiei. Marcel Vela ignoră starea de urgență declarată de președinte, măsurile de sănătate publică impuse de propriul Guvern și pune, astfel, în pericol toată țara și siguranța populației”, arată UDMR în solicitarea fermă adresată guvernului liberal.

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat marți seară cum se vor desfășura Paștile anul acesta.

În urma unui protocol semnat cu Patriarhia Română, s-a convenit la luarea unor măsuri mai relaxate pentru creștinii orodocși. Oamenilor li se permite să meargă la biserică pentru ridicarea Paștilor, iar preoții au voie să meargă acasă la credincioși pentru a le distribui Sfânta Lumină. Polițiștii vor duce Sfânta Lumină în zonele carantinate.

CITEȘTE ȘI: Paștile vor fi luate de la biserică, iar preoții vor duce Sfânta Lumină la casele credincioșilor. Oamenii vor putea ieși în fața locuințelor

„În mod cert, relaxarea restricțiilor este extrem de periculoasă din perspectiva sănătății publice și – după toate previziunile – ar avea drept consecință o creștere drastică a numărului de infecții și decese. De asemenea, acordul dintre MAI și BOR ar diminua eforturile din ultimele luni ale unei țări care se pregătește să se redreseze economic în această situație de o gravitate fără precedent.
Aceasta ar însemna prelungirea stării de urgență, menținerea măsurilor restrictive și întârzierea reluării activităților economice.

Totodată, considerăm că această măsură este discriminatorie față de credincioșii de rit catolic și protestant. Este cu atât mai regretabil acum, când solidaritatea socială și responsabilitatea reciprocă trebuie să fie definitorii.

Solicităm premierului să nu susțină acest demers și să ceară ministrului de Interne anularea documentului. Considerăm că nu există nicio justificare pentru o astfel de măsură acum, la o lună după declararea stării de urgență și în momentul prelungirii acesteia.

Paște binecuvântat tuturor! Sperăm că, pentru binele lor și al familiilor, dar și pentru al oamenilor din toată țara, prietenii noștri ortodocși vor înțelege că vârful epidemiei abia acum urmează, iar prin relaxarea restricțiilor nu se va ajunge decât la agravarea situației.

Prin urmare, îi rugăm să rămână și să sărbătorească acasă!

Uniunea Democrată Maghiară din România”, se arată într-un comunicat al UDMR privind solicitarea adresată Guvernului Orban pentru păstrarea măsurilor restrictive cu caracter preventiv cu prilejul Paștelui ortodox. 

 

 

 

 

 

sursa foto: news.ro

Adauga comentariu