Tribunalul Vrancea îi pune bețe în roate primarului de la Mărășești: judecata cauzei în care este inculpat va continua la Panciu! Valerică Chitic este în vizorul ANI de doi ani pentru afacerile firmei sale. Afacere pare a-i fi și primăria!

Funcțiile de conducere pe care Valerică Dorel Chitic le tot deține în Primăria Mărășești de peste 10 ani se pare că nu îi aduc doar beneficii, ci și probleme, destul de serioase. Cea mai gravă problemă o reprezintă dosarul în care este inculpat, însă cum - necum cauza, aflată pe rolul Judecătoriei Panciu, se lălăie de aproape doi ani. Din aprilie 2017 și până în prezent nu s-a înaintat aproape cu niciun pas. Judecătorul de cameră preliminară a dat o soluție, însă apoi a dispus suspendarea cauzei. Numai că Tribunalul Vrancea și-a exercitat rolul „de veto”: ieri a dispus ca dosarul lui Dorel să intre în făgașul normal.

Respinge excepţia de tardivitate a declarării contestaţiei, invocată de inculpatul Chitic Valerică Dorel, ca nefondată. Admite contestaţia declarată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu împotriva Încheierii pronunţată de Judecătoria Panciu în dosarul nr. 723/275/2017/a.1 la data de 17.01.2019. Desfiinţează în totalitate încheierea contestată şi trimite cauza la aceeaşi instanţă, Judecătoria Panciu – Judecătorul de cameră preliminară, pentru a continua procedura de cameră preliminară. Definitivă”.

Încheierea desființată are la bază decizia judecătorului Daniela Cimpoeru de a suspenda orice act în cauza penală a primarului, până la „soluționarea excepției de neconstituționalitate invocată de inculpat”, legată de faptul că dosarul său a fost soluționat de Parchetul Județean Vrancea, și nu de Parchetul Local Panciu. Chitic a fost trimis în judecată în aprilie 2017, pentru conflict de interese în formă continuată, iar în mai a aceluiași an, instanța a constatat că toate actele întreprinse de procurori sunt în regulă. Însă, cu toate că la acea dată s-a dispus începerea judecăţii cauzei, Tribunalul Vrancea a decis că încheierea judecătorului de cameră preliminară are lacune, astfel încât trebuie reanalizat tot dosarul. Așa s-a ajuns la admiterea sesizării Curții. Pe fondul dosarului nu s-a dispus însă nicio măsură.

Agenția Națională de Integritate este destul de supărată pe Chitic, despre care spune că și-a tras partea puternic: cât s-a putut, din postura de viceprimar, și-a ajutat firma să obțină niște foloase. În iunie 2017, primarul explica presei că între 2008-2012, firma „familiei” a furnizat mâncare în secțiile de votare din Mărășești, de fiecare dată când erau alegeri, în tot intervalul celor 4 ani. Însă în acel comunicat lucrurile sunt un pic confuze: Chitic ba spune că nimeni nu s-a gândit la un conflict de interese, ba că a înapoiat Primăriei Mărășești 22.000 lei, atunci când s-a ridicat problema conflictului de interese. Și, chiar dacă vorbește de „firma familiei”, Valerio Prestal are un singur administrator de când alesul social democrat se joacă de-a administrația:

Însă, după apariția dosarului penal, ANI a mai pus ceva paie pe foc, tot legat de societatea Valerio. În iunie 2017 se găsise o problemă cu beneficiile pe care Valerio le obținuse de la unicul său administrator, de această dată în calitate de primar al orașului. Anume că „a participat la luarea unor decizii cu privire la raporturile dintre Primăria orașului Mărășești și S.C. Valerio Prestal S.R.L. Mărășești, care au avantajat această societate comercială, în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat unic.

Participarea persoanei evaluate a constat în semnarea unor ordonanțări la plată a unor ordine de plată aferente facturilor fiscale, precum și semnarea expunerii de motive care a stat la baza adoptării unei Hotărâri privind aprobarea concesionării unei suprafețe de teren aparținând domeniului privat al orașului Mărășești către S.C. Valerio Prestal S.R.L. Mărășești, în vederea amplasării unui spațiu comercial. Totodată a fost încheiat și contractul de concesiune între Primăria orașului Mărășești și această societate comercială, căreia Primăria i-a achitat suma de 7.066 lei”.

Concluzia ANI a fost că „există indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese”, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu. La scurt timp, Chitic a contestat raportul întocmit de ANI, însă a pierdut procesul în ianuarie 2018. Cauza se află în prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție.  

Afacerea de familie este societatea comercială, partidul sau primăria?

Când a intrat în pâine, în 2008, actualul primar longeviv de la Mărășești era destul de modest. Avea într-adevăr câteva proprietăți, însă veniturile nu erau cine știe ce: el încasase pe un an de la firma sa 20.000 de lei, în timp ce soția, bibliotecară, avusese venituri în sumă totală de 6.000 de lei. Soții Chitic aveau și două mașini: o Skoda și o Dacie.

Zece ani mai târziu, terenul declarat în 2008 a dispărut fără urmă, apare un al treilea apartament, iar apartamentul declarat ca fiind cumpărat în 1999 își schimbă anul când a fost dobândit de soții Chitic.

Acum, Valerică Dorel Chitic și Carmen Axnes Chitic au un Nissan și un BMW, așa cum le șade bine unor oameni importanți. Ca primar, Dorel Chitic a încasat în 2017 salarii totale de 71.568 lei, în timp ce soția, administrator la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” a avut venituri totale de 17.790 lei.

Doamna Chitic a început să declare venituri ca „administrator” al Liceului din Mărășești din 2015: 7.809 lei încasați în anul anterior, după ce câțiva ani nu mai apăruse cu niciun venit pe declarația soțului.

În februarie 2014, fosta bibliotecară şi-a depus candidatura la concursul pentru postul de administrator patrimoniu, unde au fost 7 candidaţi. La proba scrisă, Carmen Chitic a luat cea mai mare notă, 9,75.

Doamna Chitic a mai fost funcționar plătit de la buget, însă cu adevărat un post serios, temeinic, deține de când soțul este membru PSD. Păcat că nu e și retribuit pe măsură.

În 2009, pe când Chitic era viceprimar și președinte PD-L Mărășești, doamna a fost cea mai potrivită pentru un post de conducere în Agenția Județeană pentru Prestații Sociale. Mai întâi director adjunct și mai apoi director plin, a pierdut postul în 2010, când CCR a decis că directorii care au obținut posturi pe criterii obscure trebuie să plece.

Revenind la soțul Chitic, după cum bine se poate observa, acesta nu declară niciodată venituri obținute de la societatea sa, care rulează totuși ceva bani.

Chitic este în continuare unic acționar, însă din 2010 a decis ca administrator să îi fie un consilier local, coleg de partid - Minu Gheorghe Măcrescu, care este și membru în consiliu de administrație al Școlii generale nr 2 din Mărășești. Ca și primarul Chitic, și Măcrescu a intrat în vizorul ANI, tot pentru relații de afaceri derulate cu Valerio Prestal: „În perioada 29 decembrie 2009 – 21 noiembrie 2013, societatea comercială la care persoana evaluată deține funcția de administrator, a emis către Primăria Mărășești facturi fiscale pentru servicii și produse de protocol, încălcând astfel dispozițiile art. 90 din Legea nr. 161/2003”. Măcrescu a contestat decizia ANI în instanță, dar a pierdut în primă fază, ca și șeful său.

Chiar dacă domnul primar spune că Valerio este singura sa societate, aflăm că dumnealui mai are acțiuni și la Valifan Snack, împreună cu un alt consilier de încredere, care a avut drept de vot în Mărășești până în 2012: Ștefan Irescu.

Domnul Irescu, membru PSD și băgat pe listele electorale ale CJ în 2016, a declarat în 2018 venituri ca administrator public la Primăria Mărășești, de unde a încasat în 2017 salarii totale de 54.279 lei. De remarcat că acesta a câștigat un mandat de consilier local în Mărășești și în 2016, dar a renunțat chiar înainte de ședința de constituire. Tot răul spre bine, însă: pe site-ul primăriei apare ca fiind „city manager” și încasează peste 4 mii de lei lunar.

Sursa Foto: Facebook

Adauga comentariu