A treia săptămână de gripă, măsurile rămân aceleași. Trei preșcolari s-au îmbolnăvit, se așteaptă rezultatul oficial de la Laboratorul Cantacuzino

Chiar și cu epidemia de gripă declarată, în județ nu se instituie momentan alte măsuri suplimentare. La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea nu a fost luată decizia de a se suspenda cursurile, însă urmează a fi luate câteva măsuri de prevedere în vacanța care urmează. Până acum, în județ au fost confirmate patru cazuri de gripă, iar azi au apărut alte trei suspiciuni de îmbolnăvire la copii de grădiniță. „Copiii sunt monitorizați, sunt măsuri care se iau zilnic în toate unitățile școlare și se fac raportări în fiecare zi. În perioada vacanței se va face dezinfecție în toate unitățile școlare și sperăm ca lucrurile să se calmeze. Însă pe perioada vacanței recomandăm părinților să nu meargă cu copiii în locuri aglomerate, să evite pe cât posibil adunările și mall-urile”, ne-a spus inspectorul școlar adjunct Aurel Șelaru.

De la Direcția de Sănătate Publică Vrancea ni s-a spus că se continuă aplicarea măsurilor luate încă de la debutul sezonului gripal. În ceea ce privește cazurile copiilor bolnavi, nu există o certitudine a gripei. „Al treilea caz a fost raportat de Inspectoratul Școlar Județean, la un preșcolar, la care s-a făcut un test rapid de gripă. Testul rapid nu este unul care să pună un diagnostic de certitudine, el trebuie completat și diagnosticat în contextul clinic. Copilul este izolat la domiciliu, ca și ceilalți doi. Niciunul dintre aceste cazuri nu a fost confirmat de Laboratorul Cantacuzino. Măsurile au fost instituite de la începutul sezonului gripal și se mențin. Am interzis accesul în sectoarele de risc ale spitalelor, s-a restricționat accesul vizitatorilor și s-a instituit triajul epidemiologic al acestora. Totodată, s-a interzis accesul vizitatorilor cu simptomatologii în secțiile spitalelor și s-a micșorat perioada de vizită. Și vizitele se fac cu toate măsurile de protecție: mască, mănuși, halate, botoși în picioare și aplicarea de soluție alcoolică dezinfectantă la intrarea și la părăsirea secției. Plus toate celelalte măsuri care se iau în mod normal, măsuri care în această perioadă s-au intensificat”, ne-au spus specialiștii DSP Vrancea.

Numărul de îmbolnăviri este totuși peste media normală, recunosc aceștia, comparativ cu anii anteriori: „Sunt perioade în care se înregistrează o incidență mai mare a bolilor, sunt forme diferite de manifestare a virozei respiratorii, implicit și a gripei. Recomandările sunt aceleași pentru toată lumea: să evite aglomerațiile urbane, mall-urile, mai ales cu copiii mici, să se spele pe mâini cu apă și săpun, să respecte igiena strănutului... mai mult de atât nu avem ce face. Cu ajutorul primăriei, am distribuit pe Focșani pliante informative la locurile de joacă și am recomandat să se limiteze accesul în colectivități a copiilor simptomatici. Iar dacă asta nu se poate, pentru că nu le poți interzice oamenilor să se plimbe, măcar să își intensifice măsurile de curățenie în locurile de joacă, cu accent pe obiectele folosite în comun de copii.

Este sezon rece, este normal să fie gripă. Norme de igienă și de purtare civică trebuie respectate, pentru că stau la baza prevenției. Noi am intensificat orele de educație sanitară în școli, facem ore de demonstrație a spălatului corect pe mâini și a folosirii dezinfectantului, tocmai pentru a deprinde copiii aceste practici. Totodată, am cerut ca în școli să se facă și triajul epidemiologic al cadrelor didactice cu simptomatologie respiratorie, pentru a limita transmiterea către colectivitatea de elevi. Vom face recomandări către primării, să intensifice vizitele la domiciliu cu ajutorul asistenților comunitari și al mediatorilor sanitari la acele familii de bătrâni care locuiesc singuri. Vârful epidemic nici nu a fost atins: din analizele anilor trecuți, activitatea de maximă intensitate este cam la mijlocul lunii februarie. Abia a fost debutul. Iar trei săptămâni cu creștere rapidă, ne așteptăm ca numărul cazurilor să fie în creștere. Recomandăm în continuare vaccinarea, se mai poate face. Doze au fost distribuite, comparativ cu anii anteriori, dar nu au fost suficiente. Sunt ani liniștiți din punct de vedere epidemiologic și sunt ani mai agitați. Din discuțiile cu reprezentanții din Minister, au fost achiziționate dozele de vaccin, noi așteptăm. Nu știm dacă vor ajunge la începutul lunii. Nu este cazul să ne panicăm, noi situații de acestea am mai avut. Foarte important, sfătuim pacienții să nu se ia antibiotice fără recomandarea medicilor. Automedicația este o problemă, în special administrarea de antibiotice fără un suport de la medicul specialist. Antibioticul este un medicament care trebuie folosit cu maximă grijă”, recomandă specialiștii în sănătate publică.

Adauga comentariu