Trei vrânceni decorați de ministrul Vela cu Emblema de Onorare a Ministerului Afacerilor Interne și Brevetul de Supraviețuitor al măcelului de la aeroportul Otopeni

Mai mulți supraviețuitori ai masacrului de la Otopeni, din 23 decembrie 1989, au fost astăzi la Ministerul Afacerilor Interne, unde Marcel Vela le-a înmânat distincții. Cei 15 foști jandarmi și militari în termen de la unitatea de transmisiuni din Câmpina prezenți la întâlnirea cu ministrul au primit Emblema de Onorare a Ministerului Afacerilor Interne și Brevetul de Supraviețuitor. Printre aceștia sunt și trei vrânceni: Marian Cojocariu, Simion Ene și Gheorghe Marian.

Cum au ajuns în fața ministrului Vela ne-a povestit Simion Ene, care în decembrie 1989, la 18 ani, era soldat în termen la unitatea de transmisiuni din Câmpina. 

Noi pe 23 decembrie ne ducem la Otopeni. Iar anul acesta ne-am întâlnit cu domnul ministru acolo, a venit și ne-a spus că ar vrea să se întâlnească cu noi. Și a rămas că ne vom întâlni cu proxima ocazie la minister. Acum, când a luat legătura cu noi, a spus doar că are o surpriză plăcută. Am vorbit, ne-a spus că și dumnealui are Certificat de Luptător cu rol determinant, și ne-a înmânat plachete, Emblema de Onorare a Ministerului Afacerilor Interne și Brevetul de Supraviețuitor”, ne-a spus Simion Ene.

Pe 23 decembrie 1989, la Otopeni, zeci de militari de la unitatea de transmisiuni din Câmpina și-au pierdut viața. Au fost trimiși să asigure apărarea aeroportului, însă au devenit carne de tun. În acea zi, printre soldați s-au aflat și vrâncenii Dorinel Ghinea și Jim Silvestru, care nu s-au mai întors niciodată acasă. 

Am cunoscut niște oameni greu încercați de viață, dar care sunt un model de demnitate pentru noi toți. Oameni care au fost, în 1989, victime ale unor „scenariști” bolnavi ce i-au secerat cu sânge rece pentru a-și justifica faptele de după 23 decembrie. După acel masacru, supraviețuitorii au fost uitați de mai marii vremii până astăzi.

Nu pot uita cuvintele lor: „în sfârșit, suntem băgați și noi în seamă", la fel cum ei nu vor putea uita niciodată momentele carnagiului de la Otopeni, momente în care au fost răniți și și-au văzut colegii și prietenii uciși.

Le-am acordat Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne și Brevetul de supraviețuitor al măcelului de la aeroportul Otopeni.

Un gest prea mic pentru ce au făcut tinerii de acum 30 de ani și pentru suferințele familiilor celor care au fost uciși în acel masacru, dar un simbol modest și un semn al prețuirii și aprecierii pe care le-o poartă Ministerul Afacerilor Interne”, a scris ministrul Vela pe pagina sa de Facebook.

Totodată, într-un comunicat de presă al MAI se arată că se dorește mutarea monumentului eroilor jandarmi căzuți la aeroport în decembrie 1989 într-un loc mult mai vizibil, „pentru a cinsti cu adevărat memoria militarilor căzuți la datorie în acele momente cumplite”. 

Adauga comentariu